Tesla показа първия фейслифт на Model 3 и продължи с отстъпките на Model S и X

През второто тримесечие брутният марж на компанията е намалял до 4-годишно дъно

10:04 | 1 септември 2023
Обновен: 10:06 | 1 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. представи първото обновление на най-популярния си седан Model 3. Той ще бъде с по-обтекаеми форми и по-дълъг пробег, като освен това компанията намали цените на най-високите класове от моделите си, в опит да увеличи продажбите им.

Новата версия на седана с четири врати е с по-стеснен и спортен профил и пробег с едно зареждане от 606 км. Добавени са два нови цвята - Stealth Grey и Ultra Red, а вътре има аудиосистема със 17 високоговорителя, персонализирано вътрешно осветление и 8-инчов сензорен екран за пътниците на задните седалки. Стандартната версия със задно задвижване ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди.

Само няколко часа след дългоочакваното представяне Tesla рязко намали цените на своите автомобили Model S и X в Китай и САЩ и намали цената на функцията за пълно самоуправление с 3000 долара до 12 000 долара.

Компанията на няколко пъти намаляваше цените на моделите си през последните месеци, което вече се отрази на брутния марж на печалбата ѝ, който спадна до четиригодишно дъно през второто тримесечие.

Въпреки че обновеният Model 3 е с по-висока от очакваната цена от 259 900 юана (35 800 долара) в Китай - с 12% повече от по-старата версия - обновяването беше необходимо, за да се справи с местните конкуренти като BYD Co., която има за цел да продаде 3 млн. автомобила тази година, и Nio Inc. и Xpeng Inc., които разширяват гамата си с автомобили, съобразени с местните вкусове.

"Tesla откри, че за да спечелиш на свръхконкурентния пазар на електрически превозни средства в Китай, трябва да се движи по-бързо, отколкото където и да било другаде по света", казва Бил Русо, бивш изпълнителен директор на Chrysler, който сега е главен изпълнителен директор на Automobility Ltd., консултантска компания, базирана в Шанхай.

Продажбата на модел, който не е обновяван от шест години на такъв пазар, е автомобилният еквивалент на покупката на по-стар iPhone, каза той и добави, че ще бъде "много трудно" да се поддържа по-висока цена за новата версия и все пак да се продават значителни количества.

"Ако не предлагате най-новото и най-доброто, единственото ви оръжие са ценовите отстъпки", каза той.

Какво казва Bloomberg Intelligence:
"По-високата от очакваното цена на Tesla за нейния преработен модел 3, произвеждан в Китай, може да намали опасенията, че BYD, Xpeng, Nio и други конкуренти може да се наложи да намалят цените допълнително, за да поддържат темпото на поръчките и продажбите си." - Йоана Чен, Стив Ман 
 

През юли доставките от завода на Tesla в Шанхай спаднаха до най-ниското ниво за тази година. Оттогава Tesla намали цените още повече, което подхранва опасенията за нов фронт в жестоката ценова война, която изяжда маржовете на печалба.

Местните конкуренти, включително Xpeng и марката Zeekr EV на Geely Automobile Holding Ltd., също намалиха агресивно цените и пуснаха нови продукти, за да се конкурират директно с Tesla, докато Nio обеща да пусне първия продукт от новата си марка за масовия пазар още през 2024 г.

Мъск представи за първи път Model 3 с огромни фанфари през март 2016 г., но се прочу с това, че през 2018 г. компанията се сблъска с няколко месеца на "производствен ад", докато се бореше да увеличи производството.

Новият модел вече е наличен във всички сайтове за поръчки в Китай, Европа, Близкия изток и Австралия, но не и в САЩ.
Tesla Inc. намали цените на премиум автомобилите си Model S и X в Китай само няколко часа след като представи обновена версия на седана за масовия пазар Model 3.

Американският автомобилен производител намали цената на базовия си седан Model S в най-голямата азиатска икономика с 14% до 698 900 юана (96 200 долара), а на базовото изпълнение на автомобил Model X - с около 18% до 738 000 юана, според официалния си уебсайт. По-високите класове на моделите, Model X Plaid и Model S Plaid, ще бъдат намалени съответно с 20,8% и 19,4%.

Корекциите последваха представянето от Tesla по-рано в петък на обновения Model 3 - електромобил, с който се надява да защити позициите си в Китай на фона на засилващата се конкуренция. Макар че миналия месец Tesla намали цените на някои премиум модели, които са на склад, според нейния уебсайт в Китай поръчките, направени сега, ще бъдат доставени през четвъртото тримесечие.