Акциите от „великолепната седморка“ изгубиха част от блясъка си, но не и облигациите им

Тази седмица Meta последва Apple и Nvidia в територия на корекция, но инвеститорите все още купуват техните облигации

18:30 | 23 август 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Групата от технологични акции наричана „Великолепната седморка“ загуби част от своята привлекателност през тази седмица след като 4 от 7-те ѝ членове влязоха в територия на корекция. Това значи, че дяловете им са поевтинели с поне 10% спрямо скорошните си върхове, пише в свой анализ Marketwatch. 

За сметка на това пазарът на облигации изглежда няма нищо против седемте имена.

Освен Meta, Apple и Nvidia, в групата влизат още Microsoft Corp., Amazon. com Inc., компанията майка на Google Alphabet Inc. и производителят на електромобили Tesla Inc.

Тук има едно условие - Tesla няма непогасени облигации. В миналото, компанията е емитирала дългови книжа, но всички те бяха преобразувани в капитал.

На групата се приписва заслугата за ръста на фондовия пазар през първата половина на годината, предизвикан от вълнението около изкуствения интелект. През последните седмици обаче ралито се забави, тъй като инвеститорите се притесняват от потенциалното увеличение на лихвените проценти в САЩ, нарастващата доходност на държавните ценни книжа и притесненията за Китай, където късно в четвъртък строителният предприемач Evergrande подаде молба за защита от фалит в САЩ.

В четвъртък Meta последва Apple, Microsoft и Nvidia в територията на корекция. Междувременно Tesla се намира в мечи пазар, което означава, че цената на нейните акции е спаднала с повече от 20% от неотдавнашния си връх.

Следващите серии от графики на доставчика на решения за данни BondCliQ Media Services показват колко облигации е емитирала всяка компания по матуритет и как те са се търгували, докато акциите са се отдръпвали.

Първата графика показва, че Microsoft има най-много облигации, предимно с 30-годишен падеж. Гигантът в областта на софтуера и облачните услуги има дългосрочен дълг за над 50 млрд. долара, според подадената от него 10-K за 2023 г. в Комисията по ценни книжа и борси.

Неизплатен дълг на Великолепната седморка по матуритет.

Източник: BONDCLIQ MEDIA SERVICES

На тази графика са показани обемите на търговия през последните 10 дни, разделени според вида на сделката. Зеленият цвят показва покупки от клиенти, а червеният - продажби от клиенти. Синьото показва потоците от дилъри към дилъри. Например при Microsoft през последните 10 дни са отчетени почти 1,3 млрд. долара покупки на клиенти от дилъри и 960 млн. долара продажби на клиенти към дилъри.

Източник: BONDCLIQ MEDIA SERVICES
 

Тази графика показва, че при всяко име в групата е било обект на повече нетни покупки през последните 10 дни, като Microsoft е водеща.

Нетни клиентски потоци на дълга на Великолепната седморка (последните 10 дни).

Източник: BONDCLIQ MEDIA SERVICES

На тази графика е показано представянето на спреда през последните 50 дни за средносрочна облигация от всеки от седемте емитенти. Повечето от тях са се свили или са останали стабилни през периода.

Историческо представяне на спреда на дълговите инструменти на Великолепната седморка.

Източник: BONDCLIQ MEDIA SERVICES

Акциите на Apple навлязоха в корекция в сряда, след като поевтиняха с повече от 10% от пика си от 196,45 долара на 31 юли. Компанията продава предимно дискреционни продукти, а в момента "потребителите все още са притиснати" и мислят по-внимателно за това къде харчат парите си, според Мат Стъки, старши портфолио мениджър за акции в Northwestern Mutual Wealth Management.