В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

AI под наблюдение: Американските регулатори анализират вредите от технологията

Светлин Наков, предприемач, създател на „СофтУни”, "В развитие", 01.08.2023 г.

15:20 | 1 август 2023
Автор: Михаела Кирилова

Усилията на регулаторните органи в САЩ трябва да са насочени към големите компании, които имат достъп до голям набор от данни, защото те могат да причинят най-големите щети. Малките компании могат да са по-изобретателни, но те нямат тази мощ. В изкуственият интелект има три основни компонента – алгоритми, изчислителна мощ, за обучение на системи и данни. Информацията в големи мащаби е най-ценното нещо, с което може да бъде злоупотребено. Това коментира Светлин Наков, предприемач, създател на „СофтУни”, в рубриката „Северна Америка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Трябва да има закон, които важи за всички, но малките компании не са толкова опасни, защото те нямат нужния набор от данни.„

Ще дойде времето, когато все по-малко ще имаме възможността да разговаряме с истински хора. Технологиите стават толкова добри дори неразличими от човека.

Опасността от влиянието на ИИ съществува. Човекът може да използва изкуствения интелект, за да ускори работата си, както и за подобряване на самите работни процеси. По същият начин технологията може да бъде използвана за лоши неща.

Регулаторните органи от САЩ вървят в правилна посока, защото напълно рестриктивните мерки, които целят спирането на технологията – няма да проработят. Насочването на вниманието към големите компании е коректно, защото там има съсредоточено огромно количество данни.

Изкуственият интелект не е само на големите. Всеки може да се докосне до версия на ChatGPT само с локалните ресурси на компютър.

Очаквам интересно бъдеще в комбинация с бум на фалшиви снимки. Манипулацията на снимки и текст в бъдеще е неизбежно.“

Изкуственият интелект ще бъде използван в маркетинга, продажбите , в автоматизацията на процеси по поддръжка. Разликата при внедряването на ИИ в работния процес е че всичко може да се направи по-бързо и в по-големи мащаби.

Маркетолозите са първите, които вкарват ИИ в професията си, защото в тази област всяка иновация побеждава конкуренцията и сформира огромни резултати за бизнеса.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.