Приходите на SK Hynix нарастват благодарение на търсенето предизвикано от AI

В по-дългосрочен план конфликтът между САЩ и Китай относно полупроводниците натежава върху перспективите на индустрията

19:10 | 26 юли 2023
Автор: Сохи Ким и Йолим Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тримесечните продажби на SK Hynix Inc. надминаха прогнозите, като компанията обяви началото на възстановяване на пазара на чипове памет благодарение на нарастващия интерес към изкуствения интелект.

Южнокорейският доставчик на Apple Inc. и Nvidia Corp. очаква продажбите на неговите DRAM чипове от висок клас да се увеличат повече от два пъти тази година, за да поддържат нуждаещите се от място за съхранение приложения за изкуствен интелект. SK Hynix заяви, че се подготвя да пусне в продажба повече такива чипове, въпреки че обеща да продължи да съкращава общото производство.

Продажбите на производителя на чипове достигнаха 7,31 трилиона вона (5,7 млрд. долара) през юнското тримесечие, което е приблизително половината от приходите му преди година, но значително надхвърля средната прогноза за 6,05 трилиона вона. Оперативната му загуба възлиза на 2,88 трилиона вона, което съответства на очакванията.

"Най-лошото е отминало", казва Баик Гилхюн, анализатор в Yuanta Securities Korea.

Акциите на SK Hynix отбелязаха спад в цената от около 1,5% в сряда на фона на по-широката разпродажба на Kospi и слабостта на общия пазар на устройства за съхранение, която намали оптимизма.

През по-голямата част от двете години Samsung Electronics Co., SK Hynix и Micron Technology Inc. се борят със спада в търсенето на чипове за памет, които са от съществено значение за смартфоните, сървърите и компютрите. Този месец по-големият конкурент Samsung отбеляза най-големия спад на тримесечните си продажби от повече от десетилетие, а водещата компания в сектора Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. понижи прогнозите си и отложи производството в проекта си в Аризона за 2025 г., подчертавайки дълбочината на спада на световния пазар на електроника, който настъпи, след като потребителите и корпорациите намалиха разходите си, за да се справят с кризата.


Спадът на печалбата на SK Hynix показва дълбочината на спада при чиповете за памет

Акциите на SK Hynix възстановиха част от загубите си от 2021 г. насам, като до края на сесията във вторник поскъпнаха с около 51% поради залозите, че намаляването на производството и по-голямата икономическа сигурност могат да повишат цените в индустрията. Анализатори, сред които Джей Джей Парк от JP Morgan, посочиха и въвеждането на нова високоскоростна памет, която работи в тандем с хардуер за изкуствен интелект, като например графичните ускорители на Nvidia, които обещават да ускорят обработката на данни за интензивни задачи, като например обучение на изкуствен интелект.

"Наблюдаваме все по-широко внедряване на изкуствен интелект от големи клиенти и това ни кара да вярваме, че обратът при устройствата за памет е много близо", казва Санджив Рана, ръководител на отдела за изследвания в CLSA в Корея, пред Bloomberg TV.

SK Hynix ще продължи да инвестира, за да разшири производствения капацитет на чиповете DDR5 и HBM3 с висока плътност, заяви главният финансов директор Ким Ухюн. Продажбите на графични DRAM, включително HBM чипове, представляват около 20% от тримесечните продажби на DRAM и компанията ще се съсредоточи върху увеличаване на масовото производство на HBM чипове през следващата година.

Но като цяло търсенето на памет остава слабо, предупреди SK Hynix. Компанията се придържа към целта си да намали капиталовите разходи с поне 50% в сравнение с 2022 г. и заяви, че производството както на DRAM, така и на NAND ще бъде по-ниско през тази година.

Вторият най-голям производител на чипове в света посочи, че възстановяването на традиционните фактори на продажбите ще бъде слабо, въпреки че заяви, че ефектът от съкращаването на производството ще се прояви през второто полугодие. SK Hynix заяви, че очаква цялостното търсене на пазара на сървъри да остане слабо, а търсенето на мобилни устройства да се възстанови съвсем слабо. Според нея доставките на NAND ще останат без промяна през текущото тримесечие.

Очакванията за възстановяване през второто полугодие засилиха оптимизма за край на безпрецедентния спад, обхванал 160-милиардната световна индустрия за производство на чипове за памети. През тази година Samsung и други компании намалиха производството, за да се опитат да стабилизират цените на паметта.


SK Hynix спечели през 2023 г. С надеждата за оживление в сектора на паметта

Все още не е ясно кога индустрията, която е известна със своите цикли на възход и спад, ще излезе от кризата на продажбите. Много може да зависи от фундаменталното възстановяване на китайската икономика, което остава неравномерно.

Какво казва Bloomberg Intelligence

Силният последователен ръст на продажбите на SK Hynix на високопроизводителни DRAM чипове за памети за сървъри с изкуствен интелект през второто тримесечие - търсенето на високопроизводителни DRAM памети се е увеличило повече от два пъти - може да означава, че компанията ще бъде основен бенефициент на генеративния изкуствен интелект. Въпреки че приносът на DRAM за оперативната печалба все още е малък, те биха могли да генерират по-голяма печалба през 2024 г. поради по-добрите производствени резултати. - Масахиро Вакасуги, BI анализатор

В по-дългосрочен план конфликтът между САЩ и Китай относно технологиите и полупроводниците допълнително натежава върху перспективите на индустрията.

Тази година Пекин започна проверка на сигурността на чиповете на Micron, което породи опасения, че правителството на страната заема по-агресивна позиция спрямо чуждестранните компании. Страната е една от най-големите дестинации за износ на Корея и е както ключов пазар, така и производствена база за компании от Samsung до SK Hynix.

Двата южнокорейски производителя на устройства за съхранение понастоящем работят в Китай в рамките на едногодишно освобождаване от данък върху вноса на оборудване. SK Hynix проучва различни варианти по отношение на операциите си в Китай, като претегля дългосрочните географски рискове, пазарното търсене и ефективността и разговаря със съответните държавни служители и производители на чипове, каза финансовият директор Ким.