В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Електромобилите може да затворят автомобилния център на Европа

Репортаж, "В развитие"

20:25 | 17 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години градът Долни Кубин, намиращ се в Словакия, се превърна в дом на водещ и инвеститори.

Сред тях е австрийският производител на авточасти Miba AG. Градът, до скоро приеман като остатък от някогашна Чехословакия, се превърна в един от най-големите автомобилни производители в света, съобщи Bloomberg.

Самият регион дори стана известен като европейския Детройт. През 2024 г. обаче градът започна нов преход. Реално преминаването към електромобили се ускорява и ЕС защитава местното производство. Местното управление сега трябва да намери решение да избегне изоставането и да запаси основния двигател на своята икономика.

Производителите инвестират сериозно в преминаването към електромобили. Volkswagen планира да произвежда изцяло електрическо SUV от 2025 г. в Словакия. Volvo строи нова фабрика край Козице, която ще произвежда електромобили от 2026 г. Въпросът е какво ще стане с дистрибуторите, които са основата на тази индустрия и поддържат растежа на икономиката. При най-негативния сценарий 85 000 работни места може да бъдат загубени в Словакия при преминаването към електромобили. Това показва проучване на GLOBSEC.

Чехия е дом на бранда Volkswagen Skoda. Местното правителство обяви за приоритет да помогне с прехода на местната автомобилна индустрия. В момента страната води преговори с разнообразни инвеститори за изграждането на фабрика за батерии. Няма проект, който реално да е привлечен, а повечето по-скоро гледат към Полша и Унгария.

Автомобилната индустрия е невероятно важна за Словакия и Чехия. Двете държави правят повече коли на човек, от колкото където и да е другаде по света. Разчитат на автомобилните заводи за близо една четвърт от своя износ. Това носи 2.4% икономически растеж за Чехия и 3.5% в Словакия през последните две десетилетия, а това е по-високо от средното за ЕС.

Половината от индустриалната продукция на Словакия идва от автомобилопроизводители. Близо 260 000 души работят в компаниите в сферата. В Чехия броят на работещите в сферата е почти двоен.

Долни Кубин е град с близо 18 000 жители. Намира се в района на Жилина, който е и дом на корейския производител KIA. За две десетилетия безработицата там спадна до 4%, след като започна от 20. Това се дължи и на компанията Miba, която произвежда компоненти за двигатели. Кметът Ян Прилепок се притеснява, че преходът ще доведе до спад в града. Дистрибуторите са готови да се адаптират, но реално зависят от компаниите, за които произвеждат.

Огромен брой компании, които работят за автомобилопроизводителите, са разположени в региона на Чехия и Словакия. Сега се опитват да запазят поръчките и работните места, за преминат през голямата промяна в индустрията.

Въпросът е, че в стандартните автомобили има около 200 задвижващи компоненти, докато в електрическите са близо десет пъти по-малко.

Компанията Volkswagen започна производство на най-новите модели VW PASSAT и SKODA Superb в завода в Братислава. Вероятно е това да са последните стандартни модели, произведени там.

Някои критици смятат, че ЕС е прибързал с прехода. Всичко става твърде бързо и сега компаниите ще са допълнително затруднени да се конкурират с Китай. В момента Словакия и Чехия не успяват да привлекат големи инвеститори за фабрика за батерии. Полша и Унгария привлякоха дузина такива, като в момента там тече производство или подготовка за такова.

Представители на Volkswagen oбявиха, че няма икономическа логика в нова подобна фабрика, след като направиха производство в други части на Източна Европа и Канада.

В момента ситуацията в индустрията се променя и се търсят решение за правилен напредък.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.