Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Водородът е бъдещето на транспорта, но навлизането му засяга много интереси

Константин Томов, във "Футуризъм" 25.01.2024 г.

21:32 | 25 януари 2024
Обновен: 19:43 | 26 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Водородът не е универсално енергийно решение за транспорта, но за Европа, която произвежда много енергия от ВЕИ, може да бъде. Енергията, произведена от ВЕИ, може да се преобразува към водород, като така тя няма да се губи изцяло, както до сега. Водородът засяга най-сериозните икономически интереси, като проблемът е, че редица лобита са против развитието му, това коментира Константин Томов, главен редактор на Automedia и автор "Колела" в предаването "Футуризъм" с водещ Антон Груев.

Все още никой не може да предскаже кои ще са технологиите определящи бъдещето на транспорта. Работи се по няколко различни технологии и не се знае коя от тях ще се наложи, което е проблем за инвеститорите, тъй като не знаят дали вложенията им ще бъдат доходоносни и дали няма да бъдат изгубени, каза Томов.

В момента борбата е между различни видове батерии, синтетични горива и налагането на водорода. Бъдещето най-вероятно е електрическо, но въпросът е коя технология ще се наложи, добави той. Вярването, че литиево-йонните батерии ще са именно тази технология, се оказа заблуда и за управленците. Литиево-йонните батерии се оказаха неефективни за товарния, въздушния и морския транспорт.

Несъвместимостта им с тези с сектори идва от много фактори като: тежестта на самите батерии, лесното им запалване и недостатъчно ефективната енергийна плътност, която е ограничена и не може да покрие нуждите на различни сектори и потребители.

„Това най-после внуши на политиците, че не е добра идея да се налага насилствено и на политическо ниво – едно решение, а по-скоро е добър вариант да се работи успоредно в няколко посоки, така че всеки сектор да си избере това, което му върши най-добре работа.“

Друга голяма тема е автономното управление, което би могло да трансформира транспортния сектор из основи. Много компании правят разработки и подобрения в тази насока, но сме едва на ниво 3, което предполага шофьорът да не държи ръцете си на волана, но да е готов да се намеси в определени ситуации. За пълното компютърно управление са нужни изключително много изчислителна мощ и сензори.

„Все още има проблем с изчислителната способност. Основният проблем е, че един напълно автономен автомобил трябва не само да е толкова сигурен, колкото е човекът зад волана, а трябва да е по-сигурен, за да го приемем като общество.“

В сектора на батериите се правят разработки в десетки направления, като комбинират различни елементи, за да намерят най-добър резултат. Единият вариант е с твърд електролит, който не е запалим, би направил по-компактни батериите и с по-висока енергийна плътност.

Засилени разработки се наблюдават и с водород, който не е универсално решение, но може да се окаже добър вариант за Европа, която може да произвежда много енергия от ВЕИ.

„Някои страни като Германия, последните години направиха истински бум в областта на ВЕИ, но проблема при тях е, че те произвеждат енергията в момента и когато не е нужна никому. Водородът е добро решение, защото въпреки че в процеса на трансформация на енергията във водород, голям част от нея се губи – над 50% са загубите. Това все още има смисъл, когато иначе загубата е 100%, когато енергията отива на вятъра. Водорода има смисъл, защото вече доста напреднаха начините за неговото съхранение, защото той може да се транспортира по газопреносната мрежа на Европа.“

Напредъкът в тази насока би бил нещо добро, но водородът засяга изключително сериозни икономически интереси, като редица лобита са против развитието му, каза гостът. Той допълни, че в Китай, която е лидер в производството на батерии за електромобили, се наблюдава насочване към водородната индустрия.

Целия коментар гледайте във видеото.

В предаването вижте още: Последните изследвания оспорват схващането, че генетичните мутации, които са двигател на еволюцията, са изцяло случайни, новаторска технология за комуникация с видима светлина, която може да е 100 пъти по-бърза от Wi-Fi, aрхеолози са идентифицирали група от изгубени преди 2500 години градове в тропическите гори на Амазонка, геолози са потвърдили, че изригването на вулкани в Исландия са довели до събуждането на разлом, който е бил в спящ режим в продължение на 800 години.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.