Panasonic ще произвежда модернизирани батерии за EV още през 2024 г.

Обновената версия на клетките 2170 ще започне да се произвежда в производствения ѝ завод в Невада по някое време през 2024 г. или 2025 г.

13:04 | 15 януари 2024
Автор: Юки Фурукава,Николас Такахаши
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Panasonic Holdings Corp. планира да пусне на пазара най-новата версия на своите батерии за електрически превозни средства с подобрен капацитет още през тази календарна година, заяви главният технологичен директор за батерии за електрически превозни средства.

Обновената версия на клетките 2170 ще започне да се произвежда в производствения ѝ завод в Невада по някое време през 2024 г. или 2025 г., заяви в интервю главният технически директор Шоичиро Уатанабе.

Според Уатанабе базираният в Осака производител на електроника може да изпълни обещанието си да увеличи четирикратно производствения си капацитет до фискалната 2030 г., като за целта не е необходимо да разчита изцяло на изграждането на нова фабрика или на големи инвестиции. Panasonic работи за повишаване на енергийната плътност на клетките 2170, каза Уатанабе, като добави, че това може да помогне за намаляване на общите разходи за електромобил.

"Ще разширим капацитета на батериите и едновременно с това ще подобрим производителността", каза Уатанабе.

Panasonic насочи вниманието си към Северна Америка, като планира да подобри и разшири производството си там като част от целта си един ден да осигури 200 гигаватчаса енергия в батерии за електрически превозни средства. Panasonic разработва и друга батерия, която е по-дебела и с по-голям обем, наречена клетка 4680.

Според Уатанабе повишаването на производствения капацитет с 10% до 2025 финансова година не изисква непременно добавянето на нови производствени линии или допълнителни инвестиции. Решенията за сроковете за производство на батерии за електромобили от следващо поколение в завода в Невада, който се управлява съвместно с Tesla Inc., ще бъдат взети "не едностранно, а заедно", каза той.

Panasonic е инвестирала много в разработването на батерии за електрически превозни средства, за да не изостане в глобалния стремеж за постепенно премахване на изкопаемите горива и преминаване към чисти, въглеродно неутрални енергийни източници.

Акциите на Panasonic спаднаха с по-малко от 1% по време на сутрешната търговия в Токио в понеделник. Акциите са почти без промяна през тази година, след като миналата година нараснаха с 26%.

В момента компанията изгражда завод за батерии в Канзас - вторият в Северна Америка - и ще разкрие местоположението на трети до края на тази финансова година, която приключва през март. Компанията е обещала да повиши капацитета си за производство на батерии до 200 GWh до финансовата 2030 г. от сегашния си лимит от 50 Gwh.

Макар че Уатанабе отказа да коментира бъдещото местоположение на бъдещия завод, той заяви, че работата на новото съоръжение "ще изисква хиляди служители".


През декември Panasonic съобщи, че е отказала почти 700 млн. щатски долара под формата на стимули за изграждане на производствен обект в Оклахома.

По-рано същия месец Panasonic обяви споразумение за закупуване на нанокомпозитен силициев аноден материал от Sila Nanotechnologies Inc. Материалите ще се получават от завода на Sila в щата Вашингтон, тъй като Panasonic се стреми да укрепи веригата си за доставки на батерии в Северна Америка.

"Решенията за разполагане на нови съоръжения са изключително сложни и се основават на широк кръг от фактори", заяви говорител на Panasonic, като добави, че решението няма да повлияе на операциите в Невада или Канзас.

Законът за намаляване на инфлацията на администрацията на Байдън предлага субсидии за батерийни клетки, произведени в САЩ, което дава предимство на световни марки като Panasonic, която прогнозира скок на оперативните приходи с 85 млрд. йени (587 млн. долара) през фискалната година, която приключва през март 2024 г.

През 2022 г. Япония направи своя собствена стъпка за насърчаване на вътрешния пазар, като се ангажира да увеличи годишния производствен капацитет на литиево-йонни батерии до 150 GWh до 2030 г. Въпреки че Panasonic не произвежда автомобили, той е най-големият производител на батерии в страната и основен доставчик за Subaru Corp., Mazda Motor Corp. и Telsa.

По отношение на усилията на Япония за увеличаване на вътрешното производство Уатанабе заяви, че "ако е възможно, би било идеално да ги произвеждаме сами".