Hyperloop One не успя да революционизира транспорта и спира дейността си

Компанията беше завладяла въображението на обществеността още от основаването си през 2014 г., година след като Илон Мъск публикува бяла книга, в която очерта визията за технологията hyperloop

18:50 | 22 декември 2023
Автор: Сара МакБрайд
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hyperloop One, футуристичната транспортна компания, която изгражда тунели за придвижване на пътници и товари от град на град със скорост, подобна на тази на самолетите, спира дейността си.

Според PitchBook Hyperloop One, която в миналото беше сред най-популярните стартъпи, е набрала над 450 млн. долара от основаването си през 2014 г. Тя построи малка тестово трасе близо до Лас Вегас, за да разработи транспортната си технология, и за известно време прие името Virgin Hyperloop One заради името на компанията Virgin на Ричард Брансън, която инвестира в нея. Virgin премахна марката си, след като миналата година стартъпът реши да се съсредоточи върху товарите, а не върху хората.

Сега компанията е уволнила по-голямата част от служителите си и се опитва да продаде останалите си активи, включително тестовото трасе и машините, според един от източниците, който е поискал да остане анонимен. В началото на 2022 г. в компанията са работили повече от 200 души. Предприятието е затворило и офиса си в Лос Анджелис. На останалите работници, които трябваше да помагат за продажбата на активите, е било съобщено, че работата им ще приключи на 31 декември.

DP World, базираният в Дубай конгломерат, подкрепя Hyperloop One от 2016 г. и притежава мажоритарен дял. Останалата интелектуална собственост на стартъпа ще бъде прехвърлена на DP World, заяви лице, запознато със ситуацията.

Чрез свой говорител DP World отказва да коментира. Раджа Нараянан, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на Hyperloop One, също не отговори на молбите за коментар.

По това време стойността на акциите от повечето класове е намалена до нула цента и акционерите на подставеното дружество стават единствените собственици на Hyperloop One. Според един от хората, на събрание на всички служители е било казано, че DP World е организирала сделката.

Компанията беше завладяла въображението на обществеността още от основаването си през 2014 г., година след като Илон Мъск публикува бяла книга, в която очерта визията за технологията hyperloop. Концепцията представляваше примамливо обещание за нов вид транспортна технология - и край на задръстванията.

Но зараждащата се индустрия обаче не успя да се рзвие и Hyperloop One така и не спечели договор за изграждане на работещо трасе. Компанията също така привлече много внимание по погрешни причини. Съоснователят Броган БамБроган веднъж пристигна на работа и намери примка на стола си. Друг съосновател, рисковият капиталист Шервин Пишевар, се оттегли, след като Bloomberg съобщи за обвинения в сексуален тормоз срещу него, които той отрече. Някогашният директор, Зиявудин Магомедов, беше арестуван в Москва по обвинения в измама и присвояване, които не са свързани с Hyperloop One. По това време адвокатът на Магомедов заяви, че той обжалва ареста.

Въпреки че след години усилия не е построен нито един мащабен хиперлуп, концепцията продължава да очарова предприемачите. Няколко хиперлуп компании са на различни етапи от изграждането на прототипи, включително Hardt Hyperloop, Hyperloop Transportation Technologies Inc. и Swisspod Technologies.

Мъск също така популяризира тази област, като организира поредица от състезания за проектирани от ученици hyperloop и построи вече разрушено тестово трасе. Той също така създаде Boring Co., компания за прокопаване на тунели, която се занимава със свързани с тунели технологии.