Plug Power се ядосва на регулациите в САЩ за водорода

Анди Марш, президент и директор на Plug Power

14:23 | 27 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Първата ви реакция на насоките, които Министерството на финансите публикува в петък?

Разочароващи. Мнозина от нас мислят, че нямат нищо общо. Хората, които са отговорни за това като сенатор Карпър и Манчин го казаха.

Има голямо разочарование.

Въпреки това все още се работи по въпроса. Определено това прави Европа много по-привлекателна от САЩ в краткосрочен план.

Но сега има период на обсъждане и ние активно ще участваме в него.

Да, има 60-дневен период на обсъждане и сигурно ще има засилено лобиране. Ще ни кажете ли повече за този водороден кредит от 3 долара за килограм? Защо няма да доведе до повече производство?

Появиха се отникъде три допълнения от администрацията на Байдън около идеята за регионалност. Това ограничава регионите, където можете да генерирате водород спрямо мрежата.

Хората се развълнуваха най-силно от принципа на допълняемостта. Ограничава се използването на ядрена енергия за електролиза за производството на зелен водород, както и водна енергия. Това определено създава риск за производителите на водород.

Освен това и от графика -  Европа ще го прилага след 2030г., те работят отдавна по въпроса. Регулациите днес посочват 2028г.

Ние в компанията, ако позволите да съм вече по-позитивен, смятаме, че можем да се справим с регионалността, която може да не е идеална за цялата индустрия на водорода, но можем да се справим.

Документите са в стотици страници, в които открихме страшно много противоречия. Ще се постараем заедно с други от индустрията да помогнем да се оправят регулациите.

Също позитивен факт е, че говорих с много сенатори, които ми казаха, че с регулациите ще стане по-лесно, не по-трудно. Затова очакваме да се разхлабят.