В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българската водородна инфраструктура е ключова за транспорта на бъдещето в Европа

Доц. Благой Бурдин, Институт по електрохимия и енергийни системи при БАН, във "В развитие", 19.01.2024

18:00 | 19 януари 2024
Обновен: 23:22 | 21 януари 2024
Автор: Галина Маринова

Мястото на България на картата на Европа е много важно, защото ние сме на пътя между Близкия изток, Турция и Западна Европа. България е на едно ключово място и ако не изградим зарядна инфраструктура, ще прекъснем моста между Близкия изток и Западна Европа, а тежкотоварният транспорт е един от най-подходящите за водород. Огромен поток от товарни автомобили преминават през страната и когато се развие електрическата мобилност в този сегмент развитието на инфраструктурата в България ще бъде от критична важност. Това каза доц. Благой Бурдин, Институт по електрохимия и енергийни системи при БАН, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Българската академия на науките представи първата Водородна зарядна станция в България, част от т.нар. Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ към Центъра за компетентност „Хитмобил“. Възможно е отдаването й за зарядни станции за електромобили и за електропреносната мрежа. 

Водородната станция, която очаквахме пристигна в края на миналата година, преминахме и обучение как да работим с нея, като научихме доста за нейните компоненти и работа. Това, което предстои е изграждането на инфраструктурата на площадката, където тя ще се намира. Надяваме се през пролетта и този процес да бъде завършен, обясни доц. Бурдин. 

В самата научна инфраструктура в рамките на Центъра за компетентност „Хитмобил“ са заложени две зарядни станции - за електрически превозни средства и водородна станция, като идеята е те да са част и от научна инфраструктура, подчерта събеседникът. "Идеята е не просто да се отдава и продава електрическо и водород, а да се изследват процесите, като се започне от производството на възобновяема енергия, нейното съхранение и вече зареждане - насочване към единия или другия вид електрически автомобили, било с водород или с батерии. И вече да трупаме и повече експертиза в предимствата и недостатъците на всяка една от технологиите. Защото е много важен миксът между различните видове технологии". 

"Това е важна стъпка - да се разбере и подпомогне процесът по изграждане и надграждане на всяка технология и да се намери точното място на технологията в общия микс". 

Към днешна дата везните се накланят към електромобилите с батерии, но и "мястото на водорода ще дойде рано или късно, особено, когато говорим за товарни автомобили, за кораби и самолети, където изискванията са доста по-високи и специфични за съхранение на енергия", добави доц. Бурдин. "Говорейки за големи превозни средства, неминуемо ще дойде и мястото на водорода". 

"Основните предимства на електрическите превозни средства, задвижвани с водород, са в количеството енергия, което може да се съхранява на борда на автомобила, скоростта, с която можете да зареждане и третото, което рядко се коментира, е, че може физически да се съхранява гориво под формата на водород за критични ситуации. А електроенергията не може да се съхранява и това физическо съхранение също е основно предимство". 

Станцията, която вече имаме е еквивалентна на станциите в Западна Европа, но за разлика от повечето, които вече съществуват там, тя отговаря на новия регламент на Европейската комисия, който вече е в сила. Процесът, включително и за държавите Западна Европа тепърва започва, като регламентът задължава държавите членки да изградят адекватна инфраструктура от зарядни станции за алтернативни горива, в това число и водород, до 2031 година, подчерта гостът. Този регламент казва, че на всеки 250 километра трябва да има зарядна водородна станция с минимален капацитет от 1 тон на денонощие. Ние вече се изравняваме със Западна Европа, защото и те нямат много такива станции". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.