Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Соларни панели и водородна икономика - алтернатива на въглищните централи

Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в предаването "Светът е бизнес" 25.09.2023

21:05 | 25 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Важно е работещите в ТЕЦ "Марица изток 2" да останат в региона и да помогнат за изграждането на инфраструктура и производството на чиста енергия от соларни панели и зелен водород. Законодателството и контролът за опазването на околната среда, развитието на климатичните политики и участието на България в конференцията на ООН по изменението на климата (COP28) са основните задачи, над които се работи. Това каза Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Срещата COP28 ще се проведе в Дубай. На нея ще присъстват 75 хиляди души, от които между 3-5 хиляди души са преговарящи екипи. Фокусира се върху представянето на различни сектори и научна дейност по темите с изменението на климата. България ще има павилион там, на който ще представи наблюденията на антарктическата експедиция, справедливия преход, въглеродно неутралната индустриална зона в Пловдив и други, допълни той.

За следващата такава конференция COP29, България имаше възможност да бъде домакин и председател, но за постигането на тази амбиция трябва да се постигне пълно съгласие в източноевропейската група на ООН. Но Русия и Беларус блокират България поради членството ѝ в ЕС, обясни гостът.

Министър Попов е председател на консултативен съвет към МС по Зелената сделка. Работата на съвета е да координира и прокарва политиките свързани със Зелената сделка. Възприемането на Зелената сделка с фокус върху въглищната енергетика, чистия въздух и цената на електричеството е проблем.

„Зелената сделка е една цялостна и много комплексна стратегия за индустриалното и икономическото развитие на ЕС“, заяви министър Попов.

Съветът има задача да създава координация между институциите и институциите и заинтересованите страни. Публичните финанси трябва да привличат частни инвестиции, тъй като това е единствения начин страната да се движи с „нормален темп“ в модернизацията.

Електрификацията на транспорта е път, по който трябва да се развива България и ЕС. Допълни, че не сме изостанали в това отношение:

„София, е може би столицата в Европа с най-висок дял на електрификация на обществения транспорт“

Според гостът относно проблемът със старите автомобили, трябва да се приложат регулаторни стимули и да се изгради инфраструктура за електромобилите. Тези стимули могат да бъдат приложени и върху таксиметровия бранш. Инвестицията в електромобили, от страна на таксиметровия бранш, ще се възвърне бързо, тъй като разхода на електромобилите и поддръжката им са по-ниски.

„Имаше много ясно документирана, очевидна и ясна хибридна атака свързана с опитите да бъде провален туристическия сезон; Нямаше абсолютно никакво основание за тези притеснения. “

Това заяви министърът по повод информацията след взрива на язовир „Нова Каховка“. Tой и обясни, че има точкови замърсявания, по черноморието ни, свързани с локални проблеми на канализацията.

Първоначално войната в Украйна поражда „разколебаващ“ ефект около Зелената сделка, но това бързо се обръща, защото Зелената сделка осигурява решения относно случая с енергийните пазари. Енергийната ефективност, намаляването на енергопотреблението и възобновяема енергия бяха решенията за високите цени на газа, след като Русия спря доставките. Тези решения биват предлагани от Зелената сделка, обяснява министър Попов.

По темата за протеста на миньори от ТЕЦ „Марица-изток 2“, министърът каза ,че се работи над писмено споразумение със синдикатите, от което споразумение най-важната точка е за ускоряване на алтернативите, смята министър Попов:

„Да следваме принципа не затваряме, а отваряме“

Публичните средства трябва да бъдат използвани „като лост“ за подобряването на условията за живот и работа, привличане на инвестиции и развитие на инфраструктурата. Важно е работниците да останат в региона, това може да бъде постигнато чрез развитието на водородната икономика и подготовката на огромния терен за бъдещи инвестиции, а хората които работят там са най-добре квалифицирани да извършат тази работа, смята министърът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.