Перспективите за германския бизнес достигат едногодишен връх

Графика на деня, 24.04.2024 г.

13:21 | 24 април 2024
Обновен: 14:37 | 24 април 2024
Автор: Марк Шроерс и Александер Вебер
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Бизнес нагласите в Германия се подобриха до най-високото си ниво от една година насам, което затвърждава последните признаци, че най-голямата европейска икономика излиза от трудния период, в който беше изпаднала през последните 2 години.

Очакванията на института Ifo се повишиха до 89,9 пункта през април от ревизираните 87,7 пункта през предходния месец. Това надхвърли осреднената прогноза от 88,9 пункта в проучване на Bloomberg. Показателят за текущите условия също се повиши.

„Настроенията в компаниите в Германия се подобриха“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст. „Компаниите са по-удовлетворени от текущата си дейност. Очакванията им също се подобриха. Икономиката се стабилизира, особено благодарение на доставчиците на услуги“.

Перспективите за бизнеса в Германия са на 1-годишен връх

По-силната световна икономика и перспективата за по-разхлабена парична политика в еврозоната помагат на Германия да се измъкне от неразположението, настъпило след нападението на Русия над Украйна. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви миналата седмица, че страната може би е „обърнала посоката“, а канцлерът Олаф Шолц също изрази оптимизъм, позовавайки се на рекордната заетост и отстъпващата инфлация.

През последните седмици се наблюдава осезаема промяна в данните, като Бундесбанк вече оценява, че производството е нараснало през първото тримесечие, след като само преди месец предвиждаше свиване, което щеше да доведе до първата рецесия след пандемията.

Въпреки това началото на годината „не е било добро“, смята Фуест.

„Това, което виждаме в момента, потвърждава прогнозите, според които растежът в Германия ще бъде слаб, но поне няма да бъде отрицателен“, каза той пред телевизия Bloomberg. „Така че това е стабилизацията, която очаквахме. Това не е пълно възстановяване. Но поне е начало.“

Месечните проучвания на мениджърите по покупките за април донесоха повече радост тази седмица, тъй като Германия се върна към експанзия за първи път от юни 2023 г. насам. Слабите места обаче остават - особено в промишлеността, която все още е затънала в спад, който се компенсира от ръста на активността в сферата на услугите.

„Виждаме подобрение на световната икономика“, каза Фуест. „Но изглежда, че това не достига до германското производство, което до известна степен е озадачаващо.“

Германия, която беше единствената икономика от Групата на седемте, свила се през миналата година, и която натежа на статистиките в по-широкия регион, помогна за засилването на производството в частния сектор в 20-те страни от еврозоната през този месец, заяви S&P Global.