Русия се готви за следващата офанзива в Украйна в лицето на нови западни оръжия

Зеленски уволни ръководителя на мощната агенция за вътрешна сигурност на Украйна Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова

08:00 | 18 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия се готви за следващия етап от своята офанзива в Украйна, каза украински военен служител, след като Москва обяви, че нейните сили ще засилят военните операции във "всички оперативни зони".

Докато доставките на оръжия с голям обсег от Запада започват да помагат на Украйна на бойното поле, руските ракети удрят редица градове, при които според Киев са убити десетки през последните дни, предаде "Ройтерс".

„Това не са само ракетни удари от въздуха и морето“, каза късно в събота Вадим Скибицки, говорител на украинското военно разузнаване. „Виждаме обстрел по цялата линия на съприкосновение, по цялата линия на фронта. Има активно използване на тактическата авиация и ударни хеликоптери."

„Ясно е, че в момента тече подготовка за следващия етап от офанзивата."

Украинската армия каза, че Русия изглежда прегрупира части за офанзива към Славянск, символично важен град, контролиран от Украйна в източния регион на Донецк.

Британското министерство на отбраната заяви в неделя, че Русия също укрепва отбраната в окупираните от нея райони в Южна Украйна след натиск от страна на украинските сили и обещания от страна на украинските лидери да прогонят Русия. 

Украйна съобщи, че най-малко 40 души са били убити при руски обстрел на градски райони от четвъртък, докато войната, започната от руския президент Владимир Путин на 24 февруари, се засилва.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия е използвала повече от 3000 крилати ракети до момента и е "невъзможно да се преброи" броят на артилерийските и други удари досега.

Зеленски уволнява висши чиновници

Междувременно Зеленски уволни ръководителя на мощната агенция за вътрешна сигурност на Украйна Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова, които ръководеха усилията за наказателно преследване на руски военни престъпления, като каза, че много от техните служители си сътрудничат с Русия.

Зеленски каза, че повече от 60 служители от техните две агенции сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии и 651 дела за държавна измяна и сътрудничество са били открити срещу служители на правоприлагащите органи.

„Подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата ... поставя много сериозни въпроси пред съответните лидери“, каза Зеленски в публикация в Telegram.

Киев и Западът твърдят, че конфликтът е непредизвикан опит за повторно завладяване на страна, която се освободи от управлението на Москва с разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Москва нарича инвазията "специална военна операция" за демилитаризиране на съседа си и изкореняване на националистите и казва, че използва високоточни оръжия за влошаване на военната инфраструктура на Украйна. Русия многократно е отричала, че е атакувала цивилни.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на военни части да засилят операциите за предотвратяване на украински удари по райони, контролирани от Русия, се казва в изявление на министерството.

Неговите забележки в събота изглежда са пряк отговор на това, което според Киев е поредица от успешни удари, извършени срещу 30 руски логистични и боеприпасни центрове, използвайки няколко ракетни системи с многократно изстрелване, доставени наскоро от Запада.

Ударите причиняват хаос в руските линии за доставки и значително са намалили офанзивния капацитет на Русия, според украинското министерство на отбраната.

Украински служители казват, че новите произведени в САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), които започнаха да получават миналия месец, им позволяват да достигат цели в Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., и други райони, окупирани от Русия.

В неделя бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че отказът на Украйна и силите на НАТО да признаят властта на Москва над Крим представлява "системна заплаха" за Русия, чийто щаб на Черноморския флот е там.

Говорител на областната администрация на Одеса Сергей Братчук каза в Telegram късно в неделя, че „значителен брой“ руски военни кораби са се преместили от Крим към Новоросийск, по протежение на черноморското крайбрежие на Русия.