Нарастващите доставки от Крим показват кражбата на зърно от Украйна

Цената на пшеницата се върна на нивата от преди войната с нарастване на доставките на храни от Крим

15:03 | 16 юли 2022
Обновен: 16:41 | 16 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Окупираният от Русия полуостров Крим доставя повече от 50 пъти обема храна, отколкото обикновено по това време на годината, което вероятно показва, че конфискуваното украинско зърно се изнася в чужбина, според анализатори и Киевската школа по икономика.

Пристанището на Севастопол е изпратило около 462 200 тона селскостопански стоки като зърнени култури, маслодайни семена, растителни масла, варива и протеини от началото на март, според базирания в Женева изследовател AgFlow, който събира и препраща данни въз основа на доклади от инспекции, товарителници, пристанищни данни и AIS от частни източници, пише Bloomberg.

Миналата година пристанището е превозило около 8000 тона.

По-високият износ от Севастопол, който е санкциониран от Европейския съюз и САЩ, е вероятен знак за контрабанда, според анализатора на Maxigrain Елена Нероба, която преди това е била базирана в Украйна. Целият полуостров Крим, който Русия окупира през 2014 г., обикновено произвежда между 500 000 и 900 000 тона пшеница годишно, предимно за собствена консумация.

„Ето как Русия изнася откраднато зърно“, каза Нероба от Лондон пред Bloomberg. "Кримското пристанище е голямо, по-близо и цялата територия по пътя се контролира от Русия."

Украйна обвини Русия, че краде зърно от окупирани региони и го изнася. Миналата седмица Украйна привика турския посланик, цитирайки „неприемлива ситуация“, след като властите в Турция освободиха руски кораб, който според Киев превозва зърно, иззето от украинското пристанище Бердянск.

Докато Русия отрича да е крала зърно, тя публично рекламира възобновяването на доставките на зърно от окупираните пристанища. Окупационните власти в Украйна заявиха, че инцидентът с турския кораб е имал „геополитически мотив“. Разговорите за деблокирането на пристанищата на Украйна, за да се позволи износът на зърно, се проведоха в сряда в Турция.

Киевското училище по икономика изчислява, че към юни повече от 1 милион тона зърнени и маслодайни култури, оценени на около 600 милиона долара, са били взети от Русия или повредени по време на войната.

„Първите сигнали бяха през март“, каза изследователят на KSE Роман Нейтер. „Предполагаме въз основа на темпото, че зърното се пренася контрабандно от всички окупирани региони.“

Повечето от тях обаче идват от регионите Херсон и Запорожие в Югоизточна Украйна, каза той. Русия заема около 60% от тези региони, които са в основата на селското стопанство на страната.

Кремъл последователно отрича да е крал зърно от Украйна. Запитан за данните, показващи износа от Крим, говорител на Кремъл каза, че се съмнява, че данните са точни, без да даде никакво основание за това мнение.

Единадесет вагона зърно бяха изпратени от Мелитопол в Запорожка област до Крим миналия месец, съобщи Интерфакс, позовавайки се на коментари на избрания от Русия губернатор Евгений Балицки. През май двама украински търговци казаха, че руските военни са конфискували зърно и стоки в окупирани райони.

Зърното отива предимно при руските съюзници, които имат проблеми с продоволствената сигурност, каза Нейтер.

„Доказателствата са огромни“, каза той. „Имаме някои кораби, които идват в Крим, изключват своя транспондер и изчезват.“

През последните два месеца най-малко пет кораба са изчезнали от системите за проследяване на кораби, докато са били в Черно море, според данни, събрани от Bloomberg. За повечето товарни кораби е задължително да сигнализират местоположението си, докато плават.

Цената на пшеницата се върна на нивата от преди войната

Фючърсите на пшеницата в Чикаго увеличиха загубите и върнаха цените обратно до нива от преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, завършвайки най-лошата си седмица от десетилетие с нарастващи доставки на селскостопански стоки от Крим, което подчертава как зърното все още навлиза на световните пазари въпреки войната.

Фючърсите на пшеницата първоначално поевтиняха с 3,7%, като заличиха всички ръстове от началото на 2022 г., а на финала на сесията се установиха със спад от 1,8% до 7,81 долара за бушел (малко над 25 кг). Това е най-големият едноседмичен спад от март 2011 г. и доста под рекорда от почти 13 долара, отбелязан през седмиците след инвазията.

Спадът на цените на пшеницата дава надежди за облекчение на най-високия ръст на цените на храните от 4 десетилетия, коментира информационната агенция.

Същевременно фючърсите на царевицата и соята отбелязват малки ръстове заради сушата, която поставя посевите в риск.

Европа е обхваната от гореща вълна. През следващата седмица се очаква температурите във Франция да надвишат 40 градуса по Целзий. В САЩ около една трета от района на отглеждане на царевица е засегнат от суша и се очакват горещи вълни в западния пояс на отглеждане, според прогноза на Министерството на земеделието на страната.

Това крие рискове за царевичните насаждения, които навлизат в жизнения си период на развитие. Глобалните доставки вече бяха засегнати от войната в Украйна, която ограничава износа от един от големите спедитори в света.