Турция и Русия предлагат безопасен маршрут за износа на зърно, но Украйна е скептична

Споразумение между Русия и Турция ще позволи премахването на мини близо до Одеса и ще гарантира безопасното преминаване на кораби от Черно море

15:50 | 6 юни 2022
Обновен: 18:51 | 6 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Турция и Русия постигнаха предварително споразумение за рестартиране на доставките на украински селскостопански продукти от ключовото черноморско пристанище Одеса, но Киев остава скептичен към предложения пакт според хора, запознати с дискусиите, пише Bloomberg.

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предложи военна помощ за разчистване на мини край бреговете на Одеса и ескортиране на зърнени кораби, но Украйна все още не е одобрила плана, притеснена, че премахването на отбраната може да остави жизненоважното пристанище отворено за руска атака според източниците, говорейки при условие на анонимност. Турция се надява, че одобрението на предложението от ООН може да успокои опасенията за сигурността, казаха хората.

Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да проведе преговори в Анкара по плана в сряда.

„Мисля, че нашите военни могат да се споразумеят за най-добрия начин да го организират, така че корабите да преминават през минниte полета, които трябва да бъдат разчистени“, каза Лавров пред репортери на пресконференция в Москва в понеделник.

Остава неясно дали Украйна ще изпрати свой представител.

„Като коментира предварително постигането на споразумението, Русия се стреми да прехвърли отговорността за прекъсване на доставките върху Украйна, каза в текстово съобщение Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна. „Фактите обаче показват, че продоволствената криза е създадена изкуствено само от Русия“.

Инвазията прекъсна доставките на зърно и други селскостопански продукти от Украйна, заплашвайки милиони хора на традиционните й пазари с недостиг на храна. Москва не поема отговорност за прекъсването, но поиска облекчаване на санкциите на САЩ и Европа, ограничаващи износа й на торове и селскостопански продукти.

Руско-турският план ще позволи премахването на мини близо до Одеса и ще гарантира безопасното преминаване на кораби от Черно море под егидата на ООН. Турция, която от месеци се опитва да посредничи в конфликта, има за цел да създаде център в Истанбул, който да наблюдава и координира пратките. Украйна не е участвала пряко в преговорите, според служител там.

Русия също така настоява за възможността да инспектира кораби, отиващи в Украйна за оръжия, условие, на което Киев не е съгласен.