Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Турция трябва да прекрати политиката си на два стола

Юмер Мехмед, журналист, "Клуб Investor", 30.04.2022г.

21:15 | 30 април 2022
Автор: Таня Жекова

Турция се опитва да покаже на западните си партньори, че провежда политика на баланс, но те не са доволни и скоро Анкара трябва да направи избор къде да застане. Това коментира журналистът Юмер Мехмед в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Ердоган винаги успява да прехвърли напрежението във външната политика, за да извлича дивиденти във вътрешната. Турция има амбиция да привлече очите на света върху себе си и преговорите между Русия и Украйна в Истанбул бяха голям успех в тази насока. Тя иска да покаже на своите западни партньори, че провежда балансирана политика, но те не са доволни от доставките на С-400 от Русия“, каза той.

Според Мехмед Турция се оправдава с отказа на САЩ да им доставят F-35 и официално твърди, че скорошните нови доставки на С-400 са част от съществуват договор с Русия, който ги обвързва. Освен тези доставки, Турция отказа да въведе санкции срещу Русия и затвори Босфора за всякакви военни кораби, включително тези на НАТО.

„Засега западните страни мълчат, защото са по-фокусирани върху оказването на натиск над Индия и Китай, които според тях са по-важна опора за Русия. Но НАТО и САЩ не изпускат от поглед какво прави Анкара. Скоро коридора за лъкатушене ще се стесни около Турция и тя ще трябва да направи по-твърд избор“, отбелязва той.

В същото време ситуацията в турската икономика „не се е променила към добро“ по думите на Мехмед. Основната лихва се задържа без основание и се слага бариера срещу увеличаването й. „Ердоган има своя философия – той казва, че лихвата е причината, а инфлацията е следствието. На практика той контролира еднолично действията на централната банка“, посочва гостът.

Въпреки тежката ситуация с растящата инфлация обаче, според журналистът Ердоган не е толкова застрашен у дома и все още се ползва с подкрепа, най-вече от консервативните мюсюлмани.

„Той е убедил консервативните мюсюлмани, че ако изгуби властта си отново ще дойдат военни преврати и ще настане мачкане и гонение на хора със силно религиозни ислямски вярвания и традиции. Той им е втълпил това много солидно и здраво в съзнанието.“

Икономическите неволи обаче карат Ердоган да предприеме по-решителни стъпки към подобряване на отношенията със съседните държави от Близкия изток, с които Турция беше в хладни отношения след арабската пролет. Делото за убийството на саудитския журналист Кашоги бе прехвърлено в Саудитска Арабия малко преди посещението на Ердоган в Рияд. „Това беше условието на бин Салман, за да се срещне с турския президент“, смята Юмер. „Основната цел на посещението му е да търси икономически ползи заради тежкото положение на икономиката в страната“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.