Заканата на Ердоган за нови операции в Сирия повишава залога между Турция и НАТО

Турция извърши три нахлувания в Сирия от 2016 г. насам срещу кюрдските сили, а сега Ердоган разбужда националистическите настроения преди изборите

10:58 | 26 май 2022
Обновен: 13:05 | 26 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обещанието на президента Реджеп Тайип Ердоган да започне скоро военни операции за разширяване на вече създадените безопасни зони отвъд южните граници на Турция повиши залога в спора му с партньорите от НАТО за присъединяването на Финландия и Швеция към алианса.

Анализатори казаха, че изненадващото съобщение на Ердоган в понеделник отразява неговото убеждение, че Западът няма да се противопостави на подобни операции в момент, когато се нуждае от подкрепата на Анкара за кандидатурата на скандинавските страни за присъединяване към НАТО, пише "Ройтерс".

Турция обвинява Швеция и Финландия в укриване на хора, свързани с обявената извън закона военизирана Кюрдска работническа партия (ПКК). Всичките 30 страни от НАТО трябва да приемат молбата на скандинавските държави за присъединяване. Съединените щати заявиха във вторник, че са уверени, че Швеция и Финландия могат да преодолеят притесненията на Турция. 

Анализатори казаха, че изявлението на Ердоган също е насочено към засилване на турската националистическа подкрепа за неговите две десетилетия управление, докато той се подготвя за трудни избори през следващата година. Трансграничните военни операции повишиха рейтингите му в социологическите проучвания в миналото.

Турция извърши три нахлувания в Северна Сирия от 2016 г. насам, като завзе стотици километри земя и навлезе около 30 км в дълбочина в страната, в операции, насочени главно към подкрепяната от САЩ сирийска кюрдска милиция YPG.

Ердоган също така засили военните операции срещу екстремистите на ПКК в Северен Ирак през последните години.

Турция гледа на двете групи като на едно терористично образувание. Неговите съюзници от НАТО възприемат само ПКК като терористична група, но не и YPG. 

Асли Айдинтасбас, базиран в Истанбул старши сътрудник по политиката в Европейския съвет по външни отношения, каза, че ходът на Ердоган е за тестване на съюзниците на Турция в НАТО.

„Стилът на президента Ердоган да се справя с международните предизвикателства е да вдига залозите – и почти винаги кара съюзниците от НАТО да мигнат първи“, каза тя.

„В миналото работеше в източното Средиземноморие и в Сирия – защо да не опита отново."

Ердоган каза, че операциите за борба със заплахите отвъд границата ще започнат, след като турските въоръжени сили и разузнаването приключат подготовката си, като решенията ще бъдат взети на заседание на Съвета за национална сигурност в четвъртък.

Кюрдски фактор

YPG или отрядите за народна отбрана са ключов елемент от Сирийските демократични сили (SDF), водената от кюрдите коалиция, на която Съединените щати до голяма степен разчитат в борбата срещу екстремистите от "Ислямска държава" от 2014 г.

Коментирайки съобщението на Ердоган, SDF обвини Турция, че се опитва да "дестабилизира региона", като заплашва военни действия в Северна Сирия.

SDF също така заяви, че е свалила турски дрон в неделя, който според тях Анкара е използвала за наблюдение на държани от SDF райони преди планиран обстрел.

"В случай на всяка атака, разбира се, ще се съпротивляваме и ще отвърнем на удара. Сега международната общност е изправена пред важно изпитание: ще възпре ли Турция ефективно?" каза Сиван Мула Ибрахим, говорител на контролираната от SDF автономна администрация в Североизточна Сирия.

Сирийското външно министерство заяви в сряда, че ще счита всяко турско военно нахлуване на нейна територия като "военни престъпления и престъпления срещу човечеството".

Във вторник Съединените щати изразиха загриженост относно плановете на Ердоган, заявявайки, че всяка нова офанзива в Северна Сирия ще подкопае регионалната стабилност и ще изложи на риск американските войски.

„Ние сме дълбоко загрижени за докладите и дискусиите за потенциална засилена военна активност в Северна Сирия, и по-специално за нейното въздействие върху цивилното население там“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Ние признаваме легитимните опасения за сигурността на Турция по южната граница на Турция, но всяка нова офанзива допълнително ще подкопае регионалната стабилност и би изложила на риск американските сили и кампанията на коалицията срещу ИДИЛ“, каза той.

Ердоган каза, че планираната военна операция ще разкрие кои държави уважават опасенията за сигурността на Турция и кои не - въпрос, който се отразява в сърцето на сегашния спор в НАТО.

Дарийн Халифа, анализатор по Сирия в Международната кризисна група, каза, че турски военен ход срещу YPG винаги е бил възможен въпреки относителното спокойствие по границата на Турция с контролираните от YPG райони в Северна Сирия от 2019 г.

Докато посредници, включително Съединените щати, успяха да успокоят напрежението през последните години, "същината на въпроса - отношенията между Турция и ПКК - не беше разгледана", каза тя.

Изборен залог

Ердоган се надява да използва въпроса за членството на Швеция и Финландия в НАТО като възможност за постигане на дългогодишната си цел за създаване на буферна зона, свободна от кюрдски бойци по цялата граница на Турция със Сирия, казаха анализатори.

Неговият ход идва, след като проучванията на общественото мнение показват спадаща подкрепа за Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта на фона на задълбочаващите се икономически проблеми. В Турция се провеждат президентски и парламентарни избори през 2023 г.

Айдинтасбас каза, че Турция е провеждала трансгранични операции преди изборите. Но организирането на мащабно военно нахлуване носи и рискове.

Освен присъствието на YPG, Русия разполага със сили, разположени в района, за да подкрепят сирийския президент Башар ал Асад.

Американски войски, подкрепяни от Турция бунтовници, подкрепяни от Иран бойци, джихадисти и сирийски правителствени сили също действат в териториите в Северна Сирия.