Турция разбива надеждите за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

Ердоган цитира загриженост относно присъствието на „терористи“ в двете страни

18:01 | 13 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция не подкрепя присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул в петък, разбивайки надеждите на двете страни за лесно присъединяване към военния съюз.

Ердоган цитира загриженост относно присъствието на „терористи“ в двете страни. Турция преди това се оплакваше, че поддръжниците на сепаратистки кюрдски екстремисти, борещи се за автономия в югоизточната част на Турция, свободно се скитат в Европа, напомня Bloomberg.

Всяко разширяване на НАТО изисква единодушно одобрение на членовете на алианса. Турция е член на НАТО от 1952 г.

„Ние следим развитието по отношение на Швеция и Финландия, но не гледаме положително на това“, каза Ердоган в телевизионно изказване след петъчните молитви в Истанбул. „Скандинавските страни са като къщи за гости на терористични организации. Те дори участват в техните парламенти. В този момент не е възможно да гледаме на това положително."

Някои предполагаеми поддръжници на Фетхуллах Гюлен, базираният в САЩ духовник, за когото Ердоган казва, че е организирал опита за преврат през 2016 г. в Турция, също избягаха в Европа, включително някои скандинавски страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е казвал, че очаква всички съюзници да приветстват бъдещото членство на страните и че процесът на присъединяване ще бъде бърз. Говорителите на алианса не отговориха веднага на искане за коментар. Финландското външно министерство не е дало незабавен коментар.

Въпреки ориентацията си към САЩ и Западна Европа, Финландия и Швеция бяха заложили още от Студената война, че националната им сигурност е най-добре защитена, като останат извън НАТО. Те имаха за цел да избегнат нарушаване на военния баланс в региона на Балтийско море и провокиране на Русия. Но инвазията на Русия в Украйна предизвика преосмисляне и в двете страни.

Турция търси средно положение във войната в Украйна. Правителството в Анкара не желае да изгори мостовете си с руския президент Владимир Путин, отчасти опасявайки се, че разривът ще постави турските сили, разположени в Сирия, в риск от атака от подкрепяните от Русия сирийски правителствени войски. Но Турция снабдява Киев със смъртоносни турски дронове и затвори проливите към Черно море и въздушното си пространство за руски военни кораби и самолети.