WSJ: Китайски фирми снабдяват Русия, за да може армията ѝ да продължи да се бие в Украйна

Нарастващият износ на микрочипове, алуминиев оксид и други артикули с двойна употреба подкопава усилията на Запада да спре руските военни усилия

19:02 | 16 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският износ за Русия на микрочипове и други електронни компоненти и суровини, някои с военно приложение, се е увеличил след нахлуването на Москва в Украйна, усложнявайки усилията на САЩ и западните съюзници да изолират икономиката на страната и да осакатят нейната армия, пише The Wall Street Journal.

Доставките на чипове от Китай за Русия се удвоиха до около 50 милиона долара през първите пет месеца на 2022 г. в сравнение с година по-рано, показват данните на китайските митници, докато износът на други компоненти като печатни платки имаше двуцифрен процентен ръст. Обемите на износа на алуминиев оксид, който се използва за направата на метала алуминий, важен материал в производството на оръжия и космонавтиката, са 400 пъти по-високи от миналата година.

Увеличението на отчетените стойности на износа може отчасти да се обясни с инфлацията. Но данните показват, че много китайски продавачи на технологии са продължили да правят бизнес с Русия въпреки щателния контрол от страна на САЩ.

Китайският износ, макар и само частица от общия износ на страната, е източник на безпокойство за американските служители. Министерството на търговията добави пет китайски компании за електроника към търговски черен списък миналия месец за предполагаема помощ на отбранителната индустрия на Русия, както преди инвазията, така и след нейното начало.

„Нашето правителство и нашето национално ръководство бяха много ясни от 24 февруари, че Китай не трябва да предоставя материална, икономическа и военна подкрепа за Русия в тази война“, каза миналата седмица Никълъс Бърнс, американският посланик в Китай.

Министерството на търговията заяви в писмен отговор, че макар да не вярва, че Китай се е опитвал системно да избягва американския контрол върху износа на Русия, министерството следи отблизо търговията между страните и „няма да се поколебае да използва нашите пълни правни и регулаторни инструменти срещу партии, които оказват подкрепа на руската армия“.

Китайско-руската търговия с чипове и други компоненти с потенциални военни приложения включва както малки, частни предприятия, така и огромни държавни предприятия. Непълните данни и сложните мрежи от филиали и посредници затрудняват проследяването на цялата дейност.

Китайски официални лица заявиха, че страната не продава оръжия на Русия. И общият износ от Китай за Русия е намалял значително тази година, тъй като много китайски компании се опасяват, че ще се сблъскат със САЩ.

Подкрепата на Китай, най-общо казано, е критична за Москва. Приходите от нефт и газ представляват значителна част от икономиката на Русия. Докато европейски нации като Германия се стремят да намалят покупките на руска енергия, руският президент Владимир Путин подчерта важността на продажбата на много повече енергия на Китай и други в Азия в бъдеще.

Китай също печели влияние в отношенията си с Русия. Докато Китай исторически е разчитал на Русия, а преди това на Съветския съюз, за ​​много напреднали технологии, това постепенно се променя, тъй като Китай затваря технологичната празнина и се очертава като износител на отбранителни технологии сам по себе си.

Китайският лидер Си Дзинпин многократно потвърди подкрепата на Пекин за Русия, заявявайки, че двете страни споделят приятелство "без граници".

Споделеното недоволство от ръководената от САЩ международна система след Втората световна война постепенно сближи двете страни по време на десетилетието на власт на Си, въпреки дългата история на стратегическо недоверие.

Изследователи от C4ADS, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, която проследява заплахите за сигурността, са разглеждали търговията между руски отбранителни фирми и China Poly Group, конгломерат, контролиран от централното правителство на Китай.

Дъщерните дружества на Poly включват ключов китайски производител на оръжия и износител на малки оръжия, ракетни технологии и, напоследък, антидронови лазерни технологии.

Между 2014 г. и януари 2022 г. изследователят на C4ADS Наоми Гарсия идентифицира 281 неразкрити преди това пратки на така наречените стоки с двойна употреба, които имат както граждански, така и военни цели, от дъщерни дружества на Poly до руски отбранителни организации, пише тя в доклад, публикуван в петък.

В една от най-новите доставки, в края на януари, според проучването, Poly Technologies изпрати части за антена на санкционираната руска отбранителна компания "Алмаз-Антей". Гарсия каза, че не е открила пратки на Poly за руски отбранителни фирми от началото на инвазията в Украйна в края на февруари.

Руските митнически записи, прегледани от C4ADS, казват, че частите на антената са били специално предназначени за използване в радар, който е част от руската усъвършенствана система за ракети земя-въздух С-400. Руските медии, цитирайки Министерството на отбраната на страната, съобщиха, че системата С-400 е била използвана във войната в Украйна.

„Poly Technologies безспорно улеснява придобиването от руското правителство на части за ракетна система“, каза Гарсия.

Poly Technologies беше санкционирана от Държавния департамент през януари за участие в разпространението на ракетни технологии. Говорител на Държавния департамент каза, че санкциите са свързани с прехвърлянето от компанията на технология за балистични ракети на друга страна, но не назова коя страна.

Poly не отговори на изпратено по факс искане от WSJ за коментар и служител в пресофиса й затвори телефона, когато беше попитан за работата й с Русия. "Алмаз-Антей", Министерството на икономическото развитие и Министерството на промишлеността и търговията на Русия, също не са отговорили за коментар на WSJ.

Освен радарни компоненти и полупроводници, китайските износители също помогнаха да се запълни празнината в основните материали, които Русия е ограничена да снабдява другаде.

През март Австралия забрани износа на алуминиев оксид и няколко други сродни продукта, позовавайки се на използването им в разработването на оръжия. Оттогава китайският износ на алуминиев оксид за Русия се е увеличил, достигайки 153 000 метрични тона през май, според китайските митнически данни, в сравнение с 227 метрични тона през същия месец предходната година.

За разлика от държавния конгломерат Poly, китайските компании, които бяха санкционирани най-скоро от Министерството на търговията, са малки, частни дистрибутори на хардуер от Хонконг и южната китайска провинция Гуангдонг. Въпреки че има сравнително малко информация за размера на бизнеса, който правят с Русия, някои от компаниите, посочени от САЩ, открито рекламират работата си в областта на отбраната.

Една от фирмите, Winninc Electronics Co., по-рано каза на уебсайта си, че е топ дистрибутор „за производители на индустриална, военна, космическа и потребителска електроника по целия свят“. Оттогава този език е премахнат. „Надявам се, че можем да преминем през това“, се казва сега на уебсайта.

Друга от набелязаните компании, Sinno Electronics Co., също доскоро казваше на уебсайта си, че е „партньор за сътрудничество“ на публично търгувани производители на хардуер в САЩ, включително Texas Instruments Inc. и Analog Devices Inc.

Texas Instruments не е отговорила на искания за коментар. Analog Devices каза, че не е партньор на Sinno. Тя добави, че е инструктирала своите дистрибутори да прекратят бизнеса си с компанията след решението на Министерството на търговията да я постави в черния списък.

Sinno не отговори на искане за коментар. Човек, който отговори на телефона в Winninc, каза, че компанията не е била информирана за решението на САЩ, преди да бъде публикувано, но отказа да коментира повече.

Мария Шагина, експерт по санкциите срещу Русия в Международния институт за стратегически изследвания в Берлин, каза, че последните действия срещу китайските компании изглежда имат за цел да покажат, че заплахите на САЩ са достоверни, особено като се има предвид как по-малките компании могат да бъдат по-способни да заобиколят контрола върху износа от по-големите.

„Докато САЩ и техните съюзници се провалиха във възпирането на Русия, важно е да се попречи на Китай достатъчно рано да помага систематично на Русия“, каза тя.