Оръжията за Украйна скараха Германия и съюзниците от Източна Европа

Северна Македония дарява танкове на Украйна, тъй като модернизира собствената си армия

21:01 | 29 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Планът, разработен от Германия и източноевропейските съюзници, за да помогнат на Украйна да се защити, изглеждаше добра идея по това време. Страни като Полша биха изпратили своите танкове от съветската епоха в Киев; на свой ред Германия щеше запълни празнините със западно произведени комплекти от собствените си запаси.

Но схемата за трансфер на оръжия, предназначена да покаже добродетелите на солидарността, като същевременно гарантира, че Украйна бързо ще получи оръжията, от които се нуждае и може да действа, се превръща все повече в ябълка на раздора, тъй като съюзниците се обвиняват взаимно за неуспеха й, пише Financial Times.

Германия, за която схемата означаваше начин да избегне ненужното провокиране на Русия чрез доставка на танкове и бронирани превозни средства директно на Украйна, призна тази седмица, че въпреки проточилите се преговори с Полша, Словения, Словакия, Гърция и Чехия, все още не е подписала договор с никоя от тях.

В случая с Полша неуспехът да се сключи сделка заплашва да се превърне в дразнител в отношенията с Германия. Варшава даде на Украйна 240 съветски танка Т-72 и очакваше Берлин да компенсира това с танкове Leopard от собствените си запаси. Германия предложи само 20.

Полша се обърна към САЩ и Южна Корея за доставка на алтернативен комплект.

„Сделката с Варшава по същество е мъртва“, каза един германски служител.

Германските опозиционни партии са бесни. „Германия съзнателно проиграва цялото доверие, изградено с години“, каза Родерих Кизеветер, депутат от християндемократите и пенсиониран полковник от Бундесвера.

Германското правителство отхвърля обвинението, че проваля Украйна и нейните съюзници. Тази седмица, посочва то, Киев потвърди, че Германия е доставила на Украйна първите три от 15 самоходни противовъздушни оръдия Gepard, както и три реактивни системи за залпов огън Mars II и три бронирани гаубици PzH, в допълнение към седемте доставени през юни. Междувременно правителството даде зелена светлина на производителя на PzH 2000 Krauss-Maffei Wegmann да предостави на Киев още 100 от системите на обща стойност 1,7 млрд. евро.

Официални лица също така подчертават, че Бундесверът е разположил ракетни батерии Patriot в Словакия - въпреки че те все още са собственост на Германия - след като правителството там даде на Украйна една от своите ракетни системи земя-въздух S-300 от съветската ера.

Но това не успя да потуши гнева на опозицията. Те обвиняват канцлера Олаф Шолц, че не е изпълнил предложението на Бундестага през април, задължаващо правителството да предостави тежки оръжия на Украйна.

„Германската общественост и парламентът бяха измамени“, каза Фридрих Мерц, лидерът на християндемократите. „Изказванията [на Шолц] за военна подкрепа на Украйна не съвпадат с реалността.“

Германските официални лица първоначално бяха уверени, че ще постигнат редица сделки за трансфер на оръжия. Шолц каза през май, че Гърция ще предостави на Украйна бронетранспортьори от съветската ера, а Германия ще запълни празнината със свои собствени БТР-и. Но нищо не излезе от това.

Длъжностни лица обвиниха сложността на споразуменията, които включват три различни правителства. „Толкова много хора са замесени, че в крайна сметка нищо няма да се случи“, каза гръцки служител. Колегите му в Берлин са съгласни. „Това е толкова сложна операция, че ако едно зъбно колело се повреди, цялата машина се поврежда“, каза един.

Говорителката на Шолц каза в понеделник, че правителството не се отказва. „Поддържаме тясна връзка с нашите партньори по поредица от трансферни сделки, разговорите са много конструктивни и някои от тях са напреднали доста далеч“, каза тя.

Всъщност Аналена Бербок, германският външен министър, каза във вторник, че Германия е близо до финализиране на споразумение за предоставяне на германски танкове на Чешката република, компенсирайки я за десетките Т-72, ​​които е дала на Украйна.

Случилото се с Полша обаче беше пример за потенциалните капани на схемата. Министрите на отбраната на Германия и Полша се споразумяха за принципа на сделката за прехвърляне през април на международна конференция за Украйна, проведена в германската военновъздушна база Рамщайн.

Но министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак каза тази седмица пред списание Sieci, че Германия впоследствие е предложила само 20 танка Leopard 2A4 и то „в такова състояние, че не могат да бъдат използвани“. Ремонтът им ще отнеме една година, добави той.

Блашчак каза, че Полша е поискала от Германия да увеличи офертата си до 44 танка, достатъчни за оборудването на малък батальон. Берлин каза, че това не може да бъде направено. „Реалността е, че Бундесверът просто няма много неща за раздаване“, каза един служител.

Въпреки неуспеха с Германия, Полша намира начини да подсили своята армия и да компенсира оръжията, които е изпратила на Украйна. Този месец Варшава обяви покупката на 116 употребявани танка Abrams от САЩ. В сряда тя добави масивна сделка с Южна Корея за закупуване на почти 1000 танка, повече от 600 единици артилерия и десетки бойни самолети. Първата пратка от 180 танка K2 ще пристигне в Полша тази година.

Но провалът на германския договор доведе до взаимни обвинения във Варшава. Заместник-министърът на външните работи Симон Синковски каза пред Der Spiegel този месец, че обещанията на Германия са се оказали „измама“.

Този коментар е типичен за враждебния тон, който се промъкна в голяма част от реториката на правителството за Германия от началото на войната в Украйна. „Питам се: какви са намеренията на сегашните власти във Варшава? заяви наскоро пред полския вестник Rzeczpospolita германският посланик в Полша Арнд Фрайтаг фон Лорингховен, напускащ поста си. „Искат ли Германия да бъде силен съюзник на Полша, или им трябваме като изкупителна жертва, за да разиграят собствените си вътрешни проблеми?“

Въпреки това спорът около провалената сделка за трансфер изкристализира възприятието в части от Източна Европа, че Германия не се представя добре в подкрепата си на Украйна и закъснява с изпълнението на ангажиментите си.

Пьотр Арак, директор на Полския икономически институт, финансиран от държавата мозъчен тръст, каза, че германците просто не са последователни в политиката спрямо Украйна. Поляците се притесняват, добави той, че „след като умората от войната настъпи и икономическите проблеми наистина започнат, [германците] ще разхлабят санкциите и ще правят бизнес отново с Русия и ще внасят повече газ“.

Македонски танкове

Междувременно Северна Македония планира да дари неопределен брой танкове от съветската епоха на Украйна, тъй като се стреми да модернизира собствената си армия, за да отговаря на стандартите на НАТО, каза нейното министерство на отбраната в петък, предаде "Ройтерс".

В изявление министерството каза, че Украйна ще получи танкове, принадлежащи на танковия батальон на страната от Западните Балкани, който е в процес на модернизация.

„Вземайки предвид тази ситуация и изискванията на украинското министерство на отбраната, правителството реши, че определено количество от тези (танкови) мощности ще бъдат дарени на Украйна, в съответствие с нейните нужди“, се казва в изявлението.

Министерството не уточни броя на танковете, но каза, че те принадлежат към така нареченото трето поколение основни бойни танкове от 70-те и 80-те години на миналия век, които имат композитна броня и компютърно стабилизирани системи за управление на стрелбата.

Северна Македония, бивша югославска република, е член на НАТО и кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Подобно на други западни страни, тя вече е дарила военно оборудване на Украйна след руското нахлуване през февруари.

По официални данни страната разполага в момента с 31 танка Т-72А съветско производство.