Турция става все по-предпазлива с доставките на оръжия за Украйна

Предпазливостта по отношение на продажбите илюстрира как Турция обслужва и двете страни във войната Русия-Украйна

18:00 | 22 юни 2022
Обновен: 21:45 | 22 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководителят на турската агенция за производство на оръжия каза, че страната трябва да бъде предпазлива по отношение на доставката на повече оръжия в Украйна, месеци след като турските дронове изиграха критична роля в отбраната срещу руската инвазия.

"Ние сме много по-внимателни“, каза Исмаил Демир, президент на турската агенция за отбранителна индустрия и висш служител в правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, пред The Wall Street Journal.

Коментарите показват как Турция все повече играе и двете страни в конфликта Русия-Украйна, заставайки отделно от някои други членове на НАТО, които изпращат повече оръжия в Украйна с надеждата да спрат продължаващото нападение на Москва в източната част на страната. Докато западните страни изолират Русия, Турция поддържа отворена линия към Москва, приветствайки притока на руски пари и улеснявайки два кръга от мирни преговори, които завършиха без споразумение.

"Турция е единствената страна, която според мен може да разговаря и с двете страни и да ги призове на масата на мира. Как можете да направите това, ако изпратите десетки хиляди оръжия на едната страна?", каза Демир.

Турските дронове Bayraktar TB-2 играха важна роля в първоначалната съпротива на Украйна срещу руската инвазия, взривявайки военни конвои и потапяйки военни кораби. Успехът на дроновете срещу руските сили беше отбелязан от украинците и помогна за подобряване на позицията на Турция на Запад.

Турция първоначално продаде дронове TB-2 на Украйна през 2019 г., а двете страни подписаха ново споразумение за доставка на повече апарати, заедно с планове за съвместно производство на дронове през февруари 2022 г.

Представител на САЩ каза, че Турция е посочила през март, че ще има още дронове. Попитан дали Турция продължава да доставя оръжия, включително TB-2, за Украйна, Демир каза: "Има неща, които се случват, но не съм в състояние да кажа, но сме много по-внимателни“.

Украински и турски официални лица отказаха да коментират всякакви по-нататъшни доставки на дронове TB-2. Baykar, турската компания, която произвежда дроновете, заяви по-рано през юни, че ще дари един от дроновете на Литва, след като група литовци събраха повече от 6 милиона долара, за да закупят такъв за Украйна.

Демир каза, че Турция не се колебае да продаде на Украйна други видове оборудване, като защитно оборудване.

"Трябва да можем да говорим и с двете страни, някой трябва да е достатъчно близък и до двете страни, за да изградим доверие", каза той.

Нашият приоритет е да се уверим, че мирът възтържествува.“

Коментарите на Демир идват, когато украинските официални лица изразиха загриженост, че Турция постепенно измества позицията си към Русия, след като първоначално предприе конкретни стъпки в подкрепа на военните усилия на Украйна в първите дни на инвазията.

През последните дни Украйна обвини Турция, че купува откраднато украинско жито от Русия. Високопоставен украински служител каза, че Украйна се пита: "Турция сменя ли страната?"

"Интересите на Турция са на първо място за Турция", каза висшият украински служител.

Турски служител каза, че опасенията за промяна на позицията на страната по конфликта са неоснователни.

"Ние стоим до Украйна в политическа, хуманитарна и други области“, каза служителят.

Служителят каза също, че Турция обработва информацията, която Украйна е предоставила за предполагаемото откраднато зърно. Руските власти предоставиха документи, според които товарът е с произход от Русия, каза служителят.

"Технически е много трудно да се определи географският произход на зърното", каза служителят.

Ердоган се опита да поддържа добри отношения както с Украйна, така и с Русия – две съседки чрез Черно море, които са основни източници на стоки за Турция. Той направи ходове, които удовлетвориха и разочароваха и двете страни.

Въпреки че Турция не наложи икономически санкции срещу Русия, страната затвори достъпа до Черно море за руски военни кораби и затвори турското въздушно пространство за някои руски военни полети от Сирия след искане на Украйна.

Украинските официални лица първоначално приветстваха ролята на турското правителство като фасилитатор на мирните преговори, като казаха, че Турция е по-неутрално място за преговорите, отколкото първоначалното им местоположение в Беларус, руски съюзник, който помогна за нападението срещу Украйна.

През последните седмици Турция също се опита да посредничи в сделка, която да помогне за износа на зърно и други жизненоважни хранителни продукти от Украйна. Около 20 милиона метрични тона зърно са блокирани в Украйна в резултат на руската инвазия, което поражда опасения от глобална продоволствена криза.

Турция наруши западния консенсус относно кризата в Украйна, когато Ердоган реши през май да блокира кандидатурата на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО поради опасения относно присъствието на кюрдски екстремисти в двете страни. Трите страни продължават преговорите, за да се опитат да разрешат спора тази седмица.

Ердоган отдавна има необичайно партньорство с руския президент Владимир Путин, разрешавайки покупките на руски оръжия, като същевременно изпраща турски сили да водят прокси войни срещу Русия в Сирия и Либия.

През последните седмици Ердоган също така призова за нова военна операция срещу кюрдските екстремисти в Сирия, действие, което вероятно ще изисква одобрение на Русия поради присъствието на руски войници в специфичните райони на Сирия, където Ердоган планира да извърши атака.

Динамиката на бойното поле също се промени в Украйна, като Русия постигна успехи на изток, след като не успя да постигне ранните си цели.

"Тъй като става ясно, че може да няма незабавна победа, те започват да стават по-предпазливи", каза Асли Айдинтасбас, старши сътрудник по политиката в Европейския съвет по външни отношения.

"Турция все повече характеризира това като състезание между Запада и Русия и не иска да бъде уловена в него. Логиката на неутралността е по-силна в страната сега, отколкото преди три-четири месеца", каза тя.