В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Среброто вече не е пари, връзката със златото ще изчезне до 15 години

Крум Атанасов, основател на Igold, "В развитие", 25.04.2024 г.

16:00 | 25 април 2024
Обновен: 14:35 | 29 април 2024
Автор: Даниел Николов

Временното успокоение на напрежението в Близкия изток и сигналите на Федералния резерв за забавяне на намаленията на лихвите доведоха до лека корекция в цената на златото. Металът се търгуваше над 2300 долара за тройунция, след като цената спадна с 3% в предходните две сесии. Инвеститорите в злато ще следят макроданните, като разминавания с консенсуса бързо се транслират в движения в цената. Това коментира Крум Атанасов, основател на Igold, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Ще следим базисната инфлация, без много волатилните храни и енергия. Другото нещо, което следим изкъсо е геополитиката, специално Близкия изток. Войната в Украйна е доста постоянен конфликт, който също се отразява върху цената на метала, но Близкият изток е там, където може да се случи нещо непосредствено. И след месец - новото изказване на Федералния резерв."

Бижутата с инвестиционна цел на азиатските пазари може да има временно влияние върху цената, но определено не е от основните фактори, каза Атанасов.

"На фона на това което правят централните банки, пенсионните фондове, хедж фондовете, банки с отдели за търговия със злато, ритейл покупките нямат чак толкова голямо значение."

Всички фактори в момента подкрепят поскъпването на златото в краткосрочен и средносрочен план, каза Атанасов Не се очаква отлив на капитал от злато към дългосрочни ДЦК на САЩ; няма очаквания за значително поскъпване на долара, което да свали златото; геополитическото напрежение продължава, а Фед ще трябва да намали лихвите в даден момент. Това, заедно с продължаващите покупки от централните банки - особено Китай и други страни от БРИКС в търсенето им на защита от американския долар и санкци - обуславя възходящата прогноза за златото, обясни Атанасов.

Макар да поскъпва като цяло, от 2013 г. насам среброто прави процентно все-ниски ръстове, като това се дължи на решението на централните банки да спрат да го приемат като финансов актив и започват продажби, което означава, че вече не оказват влияние върху цената на метала.

"Среброто вече не е пари, макар 5000 години да е било пари."

В момента среброто е по-скоро индустриален метал, но много инвеститори все още не разбират това и това е причината двата метала да имат някаква корелация. Тази връзка ще се разруши до 15 години, смята Атанасов. Среброто ще се движи от търсенето от автомобилната и соларната индустрия, добави той.

Какви са запасите на Китай и Русия, кога БРИКС ще могат да изравнят златните резерви на Запада, какъв е интересът в България към златото може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.