Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Преслав Райков: Силният долар успокои пазарите, няма фундамент за злато на $3000

Преслав Райков, финансов анализатор, "Бизнес старт", 17.04.2024 г.

10:40 | 17 април 2024
Обновен: 14:00 | 22 април 2024
Автор: Даниел Николов
Снимка: BloombergTV Bulgaria
Снимка: BloombergTV Bulgaria

Пазарите не реагираха сериозно на нападението с дронове и ракети на Иран срещу Израел. Спокойствието се дължеше на силния долар, който обезсили ръста при суровините и най-вече петрола, който мнозина очакваха. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Силата на долара основно пое ефекта от конфликта. Доларът е все още един актив-убежище, който беше през последните три-четири години. Изигра го и този път като такъв актив и съответно поскъпна доста - основните суровини, котирани в долари, съответно поевтиняват или не регистрират ръст."

При петрола се очаква ответната реакция на Израел на атаката, като има потенциал за скок до $95-$97 за Brent и да приближи границата от 100 долара за барел, което може да накара ОПЕК да се намеси и върне количества на пазара.

Последните данни за световното потребление на петрол показват, че търсенето все още не може да се възстанови въпреки намаленията на добива от ОПЕК с 2 млн. барела на ден. Картелът вероятно ще облекчки ограниченията, ако цената стигне 100 долара за барел, но едва ли ще върне всичките 2 млн. барела на пазара. Саудитска Арабия настоява, че има капацитет до 13 млн. барела на ден, но вероятно реалната цифра е около 10 млн. барела, каза Райков.

Износът на руски суров петрол по море отбеляза пик за последните 11 месеца, като продължава да достига до почти всички световни пазари, особено Китай и Индия. Руската суровина достига дори до европейски рафинерии чрез компании и канали, които заобикалят санкциите, каза Райков. Държави от Африка също вече използват руски петрол - континентът ще генерира голямо търсене в бъдеще и Русия вече е заела позиции на тези пазари, добави той.

Като суровинна икономика, Русия има голямо значение и на пазара на метали, както се видя от ефекта на решението на Лондонската метална борса да спре да приема метали, произведени в страната след 13 април. Цените на алуминия и никела регистрираха ръстове от 10% заради основната позиция на Русия като доставчик, медта поскъпна с около 4%, и тези повишения ще се задържат, каза Райков.

В Европа не може да се очаква завръщане към цените на газа от енергийната криза, по-скоро може да има низходяща корекция през лятото, когато спадналото индустриално производство ше афектира търсенето, каза Райков. Ефектите от Covid и воната отшумяха и не мисля, че можем да видим кризисни нива, добави той.

Златото записа прекалено агресивен ръст през последните месеци до нива от 2400 долара за тройунция, но ще бъде ограничено от нивото от 2500 долара, каза Райков. Няма фундамент за $3000, а движението беше причинено предимно от разочарованието на пазарите от забавените намаления на лихвите на Фед, каза той.

Фед ще иска да завърши борбата си с инфлацията и да върне доверието в себе си, така че не може да се очаква намаление на лихвите в следващите месеци, а след това наближават изборите в САЩ, където Пауъл ще насочва пазарите предимно с коментарите си. Ако въобще има облекчаване на политиката, тя може да се очаква през септември, каза Райков.

Ситуацията пред Европейската централна банка е съвсем друга и тя не трябва да се плаши да намали лихвите през лятото, тъй като трябва да се справя със забавящата се индустрия в Германия, Франция и Италия, каза Райков.

Ако ЕЦБ изпревари Фед с пониженията на лихвите, ще има съществено раздвижване на валутния курс евро/долар.

"Ако данните за инфлацията и икономиката диктуват такова решение, мисля че ЕЦБ е редно да ги последва, а не просто да чака Фед, защото икономическият цикъл може много бързо да се промени и да се върнем към процеси на покачваща се инфлация и икономики в много голям риск, и тогава ходът да бъде закъснял."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.