Доларът се насочва към най-доброто си представяне за година

Графика на деня, 16.04.2024 г.

18:16 | 16 април 2024
Обновен: 20:02 | 16 април 2024
Автор: Наоми Таджицу
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Доларът се насочва към най-доброто си рали от повече от година, тъй като растящите очаквания, че лихвените проценти в САЩ ще останат високи за по-дълго време, карат инвеститорите да се стичат към валутата.

Индексът Bloomberg Dollar Spot се повиши за пети ден във вторник, отбелязвайки най-големите печалби за една седмица от февруари 2023 г. и достигайки най-високото си ниво от ноември.

Силните данни за продажбите на дребно в САЩ в понеделник добави към ралито, предизвикано миналата седмица, когато изненадващо високите данни за инфлацията в САЩ предизвикаха значително намаляване на залозите за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв тази година. Ескалацията на напрежението в Близкия изток подкрепя позицията на долара, като повишава търсенето на валутата-убежище.

„Много е трудно да се борим с възходящата тенденция на долара в момента“, пише в бележка Крис Търнър, ръководител на валутната стратегия в ING Groep NV. Той каза, че индексът може да се покачи с още 1,2% до 1280, което ще бъде най-високото му ниво от октомври.

Сега трейдърите са включили в оценките си, че Федералният резерв ще започне да облекчава политиката през септември и да намали лихвите общо с 42 базисни пункта до края на годината. През юли те очакваха намаление с 65 базисни пункта. Тази гледна точка беше подкрепена от служители на Фед, включително Мери Дейли, която повтори в понеделник, че няма спешност за понижаване на лихвите.

Мнението, че силната американска икономика и постоянната инфлация ще изискват Фед да се въздържа от намаляване на лихвите, създаде разминаване с други големи централни банки, включително Европейската централна банка, която сигнализира, че ще започне да намалява ставките през юни. Това повиши цената на долара спрямо всички основни валути, като същевременно увеличи нестабилността на пазара.