Доларът е повече бронирана дивизия, отколкото валута

Въпреки прогнозите за трудна година, доларът надделява над съперниците. Това надмощие се дължи на нещо повече от обикновените лихвени проценти

18:41 | 4 април 2024
Автор: Даниел Мос
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Просто няма как да се преодолее надмощието на долара, колкото и скептиците към американското влияние да го желаят или самотните бикове на йените плачат за облекчение. Доларът често е бил очакван да се срине, само за да издуха всичко пред себе си. Тази устойчивост може да не е трайна, но докато е така, тя напомня на света, който някога бе в плен на възхода на Китай, че САЩ са основната икономическа сила. Просто попитайте всички централни банкери, питани повече за намеренията на Федералния резерв, отколкото за техните собствени. Суверенитетът може да бъде относителен.

Събитията, обявени за предвестници на отдръпване от долара, почти не повлияха: решението на Япония да сложи край на осемте години на отрицателни лихвени проценти се провали на пазарите; финансовият министър на страната прибягна до засилване на йената, а търговците възпрепятстват перспективите за интервенция от Токио. Дори прогнозите за намаляване на лихвените проценти от Фед не го правят: намаленията вероятно ще бъдат синхронни сред най-големите банки, предотвратявайки която и да е основна валута да засенчи долара. Тази година трябваше да бъде годината, в която доларът падна, но ключов индекс за неговата подкрепа започва силно.

Това е краткосрочният план. Пазарите се колебаят и валутите, като пазарите на акции и облигации, имат добри години и времена, когато нещата не се оказват толкова добри. Но подкрепата от последното тримесечие - и последните няколко години - се основава на нещо повече от разлики в курса. По-дългата история на огневата мощ на долара е една, в която валутата отвръща на предизвикателство след предизвикателство на всеки няколко години. В края на 90-те години идващото евро трябваше да съперничи на долара. Няколко години по-късно дефицитът по текущата сметка се превърна в тотема на всичко, което не беше наред. (Когато публикувах новините на Bloomberg за валутните пазари в началото на 2000-те години, най-често цитираната причина за всеки труден търговски ден за долара беше търговският дефицит. На второ място беше убеждението, че САЩ тихо са се отказали от политиката на силен долар, разработена по време на администрацията на Клинтън.)

След това дойде сривът на ипотечните кредити и количественото облекчаване, последвано от очакваното покачване на китайския юан. Тревогата на деня: агресивното използване на санкции, което според критиците ще доведе до глобална дедоларизация. Сякаш останалият свят търси спасител на всеки няколко години. Твърденията, че доларът ще бъде отменен, са преувеличени, според неотдавнашна статия на Стивън Б. Камин, бивш ръководител на отдела за международни финанси на Фед, и Марк Собел, който е служил като заместник-помощник-министър на финансите.

Камин и Собел пишат, че доминирането на долара е вградено в глобалната икономическа система по начини, които са трудни за промяна. Дори и да спадне спрямо друга валута, доларът ще остане първи сред равни. А потенциалната загуба на достъп до американските пазари и американската банкова индустрия би означавала, че санкциите все още имат голямо значение. Валутата остава жизненоважен геополитически актив както за Вашингтон, така и за неговите съюзници.

Двамата твърдят, че въпросът дали доларът остава начело или не е грешен въпрос. По-добре е да се разглежда дали ще се запазят факторите, които са подкрепили това място на командните висоти. Те са уверени, че това ще стане, но добавят смразяващо предупреждение: най-големият риск за долара може да са самите САЩ.

„Доминирането на долара не е средство само по себе си“, пишат Камин и Собел в статията за American Enterprise Institute. „Вместо това то е критично напомняне за необходимостта от водене на разумни политики, отговорно поведение у дома и поддържане на доверието на света.“ (Двамата разшириха темата в подкаста Macro Musings миналия месец.)

Доларът също е стратегически подарък, често подценяван в геополитическите дискусии, които обикновено се фокусират върху Южнокитайско море или заплахите на Доналд Тръмп срещу партньори по договори. Нито пък ръководеният от САЩ икономически ред, с долара в основата си, не е изцяло продукт на победата във Втората световна война. Роден през 1913 г., Фед беше важен задкулисен играч в Първата световна война. Докато президентът Удроу Уилсън се опитваше да посредничи за мир между съюзническите и централните сили през 1916 г., Федералният резерв се тревожеше, че американските банки са твърде инвестирани в перспективите за триумф на Великобритания и Франция, нещо, което в никакъв случай не бе сигурно. Централната банка предупреди кредиторите на САЩ срещу прекомерна експозиция, стъпка, която изпрати европейските пазари в срив, пише Филип Зеликов в The Road Less Traveled: The Secret Turning point of the Great War, 1916-1917. Съюзническите сили осъзнаха, че скоро ще се борят да финансират войната.

Уилсън се надяваше, че като ги притисне, може да доведе напрежението до разумно решение. Усилията му се провалиха, след като Германия възобнови неограничената подводна война в Атлантическия океан и САЩ се присъединиха към конфликта. Федералният резерв промени позицията си и помощта започна да тече отново - при това щедро. Също така: паричните резерви на Великобритания бяха опасно близо до изчерпване. Щафетата на монетарното лидерство беше предадена.

И всичко това благодарение на долара, по-полезен от самолетоносач и с по-голяма продължителност на живота. Ако има историческо прекъсване на неговото управление, то едва ли ще бъде нещо толкова очевидно като обрат в цикъла на съвременните разходи за заеми. Може да е нещо по-фино, но ясно видимо, когато погледнем назад. Засега помислете да държите тези прогнози за залеза на долара в шкафа.

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.