Доларът записа най-добрата седмица от 18 месеца заради търсенето на сигурност

Графика на деня, 13.04.2024 г.

16:06 | 13 април 2024
Автор: Картър Джонсън, Аня Андрианова, Джордж Лей
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Силата на американската икономика и относителната безопасност на най-търгуваната валута в света помогнаха за изтласкване на долара до най-големия му седмичен ръст от повече от година и половина.

Доларът рязко напредна заедно с държавните ценни книжа на САЩ в петък след информация, че Израел се готви за предстояща атака от Иран. Статутът на валутата на сигурно убежище и по-горещите от очакваното данни за инфлацията изпратиха показателя на Bloomberg за долара нагоре с повече от 1,4% от отварянето в понеделник до затварянето в петък – най-големият седмичен напредък от септември 2022 г.

В основата на последния пристъп на сила на долара беше ключов показател за ръста на потребителските цени в САЩ, който надхвърли прогнозите в сряда, което накара търговците на суапове да обуздаят очакванията за краткосрочна промяна на политиката и да оценят около две намаления на лихвените проценти тази година от Федералния резерв, започващи около септември. Перспективите за политиката на САЩ все повече се различават от тези на други глобални парични власти като Европейската централна банка, която сигнализира тази седмица, че намаляване на лихвените проценти може да дойде през юни на фона на спадащи нива на инфлацията.

„Разглеждайки индикаторите – поне за момента – може да има някакъв аргумент за продължаваща сила на долара“, каза Алехандра Гриндал, главен икономист на Ned Davis Research. „Въз основа на това, което знаем сега, изглежда, че има нарастваща вероятност Фед да не действат първи.“ Исторически доларът се е засилва, когато други големи централни банки действат първи, отбеляза тя.

Следователно инвеститорите се натрупват в сделки, обвързани със залози, че доларът ще се повиши и добавяха към тези възходящи позиции през седмицата, водеща до публикуването на CPI в сряда.

Мениджърите на активи, хедж фондовете и други играчи на спекулативния пазар сега са най-положителни по отношение на американската валута от есента на 2022 г., измерено в долари, според последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси до 9 април, обобщени от Bloomberg. Нетната дълга експозиция сред тези некомерсиални търговци сега възлиза на около 17,5 милиарда долара, показват данните на CFTC, публикувани в петък.

В петък еврото падна до най-ниската си стойност спрямо долара от миналия ноември, подновявайки дискусиите дали общата валута може да достигне паритет спрямо долара.

Чувствителните към риск валути като шведската крона и австралийския долар също паднаха с повече от 1%. Японската валута - също възприемана като актив-убежище - беше една от малкото валути от Г-10 или нововъзникващите пазари, които издържаха срещу долара в петък и беше напът да приключи сесията с малка промяна.

„Тъй като Фед е в удобна позиция да остане на изчакване, в сравнение с други икономики, където растежът е по-слаб, можем да видим повече пристъпи на укрепване на щатския долар, особено спрямо европейските валути“, каза Доминик Шнидер, ръководител на глобалната външна валута и стоки в UBS Global Wealth Management.