В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарите ще са губещите след изборите в САЩ: може да видим големи разпродажби

д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, във "В развитие" 09.04.2024 г.

15:44 | 9 април 2024
Обновен: 15:48 | 9 април 2024
Автор: Георги Месробович

Независимо от победителя на изборите в САЩ ще има много несъгласни и политически атаки срещу него от опозицията, което може да доведе до сериозна разпродажба на пазарите, породена от неяснотата за управлението. Тази разпродажба може да започне още при наближаването на изборния ден. Икономическият вот в САЩ ерозира, като избирателите ще са предимно повлияни от емоции, което не е добре за икономическия просперитет на страната. В близко бъдеще по-скоро няма да видим паритет между долара и еврото, като в дългосрочен план е много трудно да се направи подобна прогноза, това коментира д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Валутният пазар продължава да е волатилен, отчитайки големи колебания. Очакванията са фондовият и валутният пазар да останат в това състояние поне до изборите в САЩ, тъй като изходът от вота е неясен, а политическите борби водят до несигурност на пазарите, каза Иванчев. В последния месец се наблюдава сериозна промяна в очакванията на пазарите за лихвените намаления от страна на Фед. Индексът, който изчислява вероятността за промяна в лихвените проценти, преди месец е отчитал 25% вероятност за подобни намаления, а сега този процент е 0, което дава увереност да се направи заключение, че няма да станем свидетели на понижения на следващото заседание на централната банка.

Инфлацията на месечна база в САЩ се увеличи с 0,4%, а на годишна тя е на равнище от 3,2%, което не предполага редуциране на лихвите. Това се отразява и на валутните пазари, тъй като те консумират лихвеният диференциал между еврото и долара. В Европа има много силни сигнали за рецесия, но инфлацията още е налична, което поставя ЕЦБ в трудна ситуация. Друг голям фактор за несигурността на пазарите е множеството избори, които ще се проведат тази година.

В САЩ се вижда устойчивост на БВП, въпреки рекордния бюджетен дефицит. Трудно е да се каже кой фактор е водещ, при наличието на ефекта свързан с отложеното потребление заради пандемията, опрощаването на множество студентски заеми, реакцията на потребителите, живеещи в условия на инфлация или силният отбранителен сектор на страната, който е зает с поръчки за години напред, но може да се каже, че икономиката на северноамериканската страна се справя по-добре от тази в Европа.

С поведението на Централните банки и пазарите трудно може да очакваме скоро паритет между еврото и долара. Трудно е да се направи прогноза в дългосрочен план, тъй като има много неизвестни, затрудняващи изчисленията.

Различни централни банки по света искат да стимулират валутите си, за да се конкурират с долара. Гостът обясни, че това се прави чрез валутна интервенция или увеличение на лихвения процент. Но валутната интервенция рядко може да помогне, ако има засилен тренд към отслабване, тъй като трудно ще се борят с пазарните нагласи. Интервенцията крие своите рискове, като е възможно да доведе до ерозия на валутните резерви на централната банка.

Гостът каза, че се вижда ясна промяна в демократическата и републиканската партия в САЩ, която изостри противопоставянето между двете. Това противопоставяне ще се запази, а ядрата на двете партии ще гласуват на база емоции, повлияни от обвиненията и нападките между тях.

„Според мен рационалното поведение на избирателите се измества от икономическия вот към емоционалния вот. Сега икономическият вот ерозира, той не е толкова важен, а там ще се гласува на база емоции. Това по никакъв начин не е добре за икономическото случване и в момента в САЩ, защото актуалната администрация се опитва максимално да флиртува със собствените си избиратели и в резултат на това виждаме и такъв голям дефицит.“

Гостът допълни, че независимо от победителя на изборите ще има много несъгласни и политически атаки срещу него от опозицията, което може да доведе до сериозна разпродажба на пазарите, породена от неяснотата за управлението. Тази разпродажба може да започне още при наближаването на изборния ден.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.