Оценките на банките са заложени на карта, докато ЕС се отдалечава от САЩ при ESG риска

Банките в Европа вече изостават от своите колеги в САЩ във възприятията на инвеститорите

18:39 | 8 април 2024
Автор: Франсис Шварцкопф и Никълъс Комфърт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската банкова федерация (EBF) казва, че кредиторите в региона няма да могат да се конкурират с американските си конкуренти, ако регулаторите продължат да засилват правилата на ESG, които Уолстрийт остава свободен да игнорира.

Предупреждението от главното банково лоби на блока идва, докато Европейската централна банка оказва натиск върху кредиторите да уловят екологичните, социалните и управленските рискове, включително в провизиите за загуби по заеми, отбелязвайки нова граница в стандартите за отчитане на ESG.

ЕЦБ търси доказателства, че банките могат да се справят със загубите, произтичащи от това, което тя нарича „възникващи рискове“, които включват въглеродните емисии на клиентите и нарастващите разходи, свързани с потреблението на природни ресурси. Упражнението идва, след като преглед от 2023 г. заключи, че по-голямата част от банките в региона са неподготвени.

Това е последният знак, че регулаторите в Европа се движат по различна траектория от колегите си в САЩ. В ЕС банките сега са изправени пред капиталови изисквания, адаптирани към ESG, повече правила за оповестяване и възможност за явен климатичен буфер, като всичко това според регулаторите в крайна сметка ще подготви сектора да се справи с предстоящите рискове. Междувременно в САЩ планираните правила и насоки се отменят на фона на водената от републиканците опозиция срещу всичко свързано с ESG.

Дениса Авермаете, старши политически съветник за устойчиво финансиране в Европейската банкова федерация, казва, че ESG буферите са проблематични, защото са „изключително европейски инструмент“.

EBF, която е организацията-чадър на европейските банкови асоциации, е загрижена, че банките ще бъдат задължени да заделят финансови резерви за рискове, които остават трудни за количествено определяне, преди да получат ясни регулаторни инструкции, каза Авермаете. Така че продължаването с такива изисквания, преди „пруденциалната рамка да бъде напълно преразгледана за климатичния риск“, отваря вратата за „двойно отчитане“, добави тя.

Банките в Европа вече изостават от своите колеги в САЩ във възприятията на инвеститорите. JPMorgan Chase & Co., най-голямата банка на Уолстрийт, има пазарна стойност, която е 1,9 пъти по-голяма от стойността на активите в нейните книги, според данни, събрани от Bloomberg. Пазарното ценообразуване показва, че инвеститорите смятат, че Morgan Stanley струва 1,7 пъти балансовата си стойност. В същото време BNP Paribas SA, най-голямата банка в ЕС, има оценка от 0,7, което означава, че инвеститорите смятат, че тя всъщност струва по-малко от стойността на нейните активи. Цената на Deutsche Bank AG е дори по-ниска, само 0,5.

Въпреки че цените на акциите на европейските банки се повишиха през последните шест месеца, техните оценки продължават да са по-ниски от тези в САЩ, каза Филип Ричардс, старши банков анализатор в Bloomberg Intelligence в Лондон. И „наваксването изглежда малко вероятно без устойчиво повишаване на рентабилността в Европа“, каза той.

Степента, до която това ще се случи, зависи отчасти от „регулаторните рискове“, каза Ричардс.

ЕЦБ казва, че усилията ѝ са насочени към гарантиране, че банките са подготвени за нови рискове.

Говорейки на конференция през февруари, висшият служител на банковия надзор на ЕЦБ, Клаудия Бух, посочи изменението на климата като област, характеризираща се с „нови рискове“, които изискват повече дискусии относно това как банките трябва да се приспособят, включително видовете „информационни системи“, от които се нуждаят за да се справят. „И това всъщност са области, в които наистина откриваме недостатъци, не само по отношение на климата“, каза тя.

Някои банки в Европа вече започват да отчитат екологични и социални провизии за загуби по заеми. Rabobank, която е базирана в Нидерландия, каза през март, че е станала пионер в индустрията, когато е резервирала 13,6 милиона евро провизии за ESG за 2023 г. Банката каза в имейл до Bloomberg, че парите трябва да обхващат потенциални хронични климатични събития като бъдещи наводнения и суши.

Първоначалната провизия е малка, но Rabobank каза, че този ход бележи „важна“ стъпка за „включване на въздействието на тези потенциални събития в провизиите“.

ING, друга холандска банка, каза на Bloomberg, че също отчита рисковете от ESG в своите провизии за загуби по заеми. Както ING, така и Rabobank използват така наречените наслагвания, счетоводна техника, която ЕЦБ отбелязва, че е станала обичайна, когато банките трябваше бързо да реагират на последиците от пандемията от Covid 19.

„ING е напълно наясно с необходимостта от включване на климатичните рискове в нашите IFRS модели“, но извършването на това чрез основните модели ще „отнеме време“, каза говорител по имейл.

ЕЦБ става все по-активна в усилията си да накара заемодателите да третират рисковете, свързани с екологичното и социално управление — особено изменението на климата — като финансово съществени. Базираната във Франкфурт централна банка проведе климатични стрес тестове и дори заплаши някои кредитори с глоби за това, че не са взели насериозно рисковете, свързани с ESG.

Проучване на ЕЦБ от 2023 г. установи, че почти три четвърти от портфейлите на корпоративните заеми на европейските банки са изложени на рискове, свързани с природата. А членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Франк Елдерсън каза по-рано тази година, че той и колегите му „ще продължат да настояват банките активно да управляват рисковете“, свързани със справянето с изменението на климата.

Коментарите на Елдерсън придружиха доклад, в който ЕЦБ каза, че около 90% от банките в еврозоната, които е проучила, са „несъгласувани“ с международната цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C, съотношение, което самата ЕЦБ нарече „смайващо“. Докладът раздразни мнозина във финансовата индустрия, които смятат, че ЕЦБ превишава мандата си, съобщи Bloomberg по-рано.

Регламентите на ЕС са предназначени да засегнат всички фирми с клиенти в блока, което означава, че европейските операции на американските банки са засегнати. Но на групово ниво банките в ЕС са много по-изложени на цялата тежест на по-строгите регулации на ЕС, отколкото техните колеги в САЩ.

Междувременно от другата страна на Атлантическия океан Федералният резерв се намеси, за да гарантира, че климатичният риск играе ограничена роля в глобалните банкови регулации, съобщи Bloomberg. Председателят Джеръм Пауъл многократно е давал ясно да се разбере, че Федералният резерв не прави „политика за климата“.

Този месец европейските банки ще имат шанса да предоставят официална обратна връзка относно ключова част от усилията на ЕС да наложи по-строги регулации за ESG. Индустрията има време до 18 април да отговори на консултация, започната от Европейския банков орган (EBA) относно това как банките трябва да управляват екологичните и социални рискове, включително при изчисляване на капиталовите изисквания.

EBA заяви през януари, че усилията на европейските банки за управление на рисковете от ESG в момента са само на „ранен“ етап и засега са твърде малки, за да осигурят „стабилността на институциите, докато ЕС преминава към по-устойчива икономика“.