Инфлацията в САЩ се ускорява, а в Китай се забавя, което засилва натиска върху юана

Намаляващите цени свиват маржовете на печалба на компаниите, което ги обезкуражава да инвестират, и съществува риск потребителите да станат още по-малко склонни да харчат в очакване, че в бъдеще стоките ще бъдат по-евтини.

11:25 | 11 април 2024
Обновен: 12:17 | 11 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребителските цени в Китай почти не поскъпнаха спрямо предходната година, а промишлените цени продължиха да поевтиняват, подчертавайки дефлационния натиск, който остава основна заплаха за възстановяването на икономиката.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,1% през март спрямо предходната година, съобщи Бюрото за национална статистика в четвъртък. Средната прогноза на икономистите в анкета на Bloomberg беше за ръст от 0,4%. Темпът на инфлация спадна от 0,7% през февруари, когато по време на празника Лунна нова година за първи път от шест месеца се покачи над нулата. Цените на производител се понижиха за 18-ти пореден месец.

Забавянето в ръста на цените предполага, че Китай може да не получи голяма помощ от местните купувачи, за да постигне целите за растеж, които все повече зависят от продажбата на произведените от него стоки в чужбина. Нещо повече, при положение че инфлацията в САЩ се движи в обратна посока, съществува риск от трайна разлика в лихвените проценти между двете най-големи икономики в света, която може да увеличи натиска върху юана.

Инфлацията на потребителските цени в Китай намалява / Индустриалните цени продължават да спадат на фона на продължаващата дефлация

"Данните за цените ясно отразяват слабото вътрешно търсене", каза Реймънд Йънг, главен икономист за региона на Голям Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Неотдавнашното подобрение на инерцията се дължи предимно на износа."

Преди да излязат данните за индекса на потребителските цени в Китай, централната банка даде сигнал за продължаваща подкрепа за валутата, след като през нощта офшорният юан отслабна най-много от три седмици насам заради изненадващо високата инфлация в САЩ. Тя определи дневния си референтен курс на 7,0968 за долар, надхвърляйки прогнозите с най-много в историята.

Индексът на китайските акции, листвани в Хонконг, спадна с 1,8% в началото на търговията в четвъртък, преди да намали загубите.

По-високата инфлация по време на празничния сезон през февруари, както и съживяването на туризма, породиха надежда, че китайските домакинства може би ще възвърнат апетита си да харчат. Ако това не се случи, способността на страната да постигне целта си за икономически растеж от около 5% през тази година зависи от търсенето в чужбина. Данните за износа и фабричната активност през последните седмици насърчиха Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley да повишат прогнозите си за растежа тази седмица.

Забавянето на потребителската инфлация се дължеше на "отслабващото сезонно потребителско търсене през март след празниците, докато предлагането на пазара като цяло беше достатъчно", заяви анализаторът на NBS Дон Лиджуан в изявление, придружаващо публикуването на данните.

Спадът на цените на хранителните продукти понижи основния индекс на потребителските цени с 0,5 процентни пункта, а годишното увеличение на цените на туристическите услуги се забави до 6% от 23% през февруари. Домакинските уреди и индексът на транспорта, включващ автомобилите, удължиха спада, който продължава вече повече от година. Тази седмица правителството обяви планове за действие за стимулиране на търсенето чрез предлагане на субсидии за домакинствата, които заменят по-старите машини с нови, по-екологични модели.

Тъй като спадът на жилищния пазар не дава признаци, че ще приключи скоро, слабото търсене на строителни материали като стоманата повлича надолу цените на производителите. Общият индекс се понижи с 2,8%, удължавайки най-дългата низходяща серия от 2016 г. насам.

Разходите за топене и пресоване на метали спадат с годишен темп от 7,2%, докато разходите за добив и промиване на въглища, използвани за производството на стомана, спадат с 15%, което е най-много сред всички основни отрасли.

Отслабващата инфлация все още може да засили натиска върху китайското правителство да предложи по-голяма подкрепа за икономиката. Намаляващите цени свиват маржовете на печалба на компаниите, което ги обезкуражава да инвестират, и съществува риск потребителите да станат още по-малко склонни да харчат в очакване, че в бъдеще стоките ще бъдат по-евтини.

"Паричната политика вероятно ще остане разхлабена", казва Брус Пан, главен икономист за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc. Но той посочи едно ограничение за китайските централни банкери: по-високата от очакваната инфлация в САЩ може да забави облекчаването на политиката на Федералния резерв. Това би затруднило Китай да намали собствените си лихвени проценти - въпреки че има нужда от това - поради опасения от по-нататъшно отслабване на юана, казва анализаторът.

Разликата в доходността между китайските и американските акции отново доближава рекорд

Ценовата конкуренция в някои отрасли напоследък се засили, което е признак, че дефлацията може да се запази и през следващите месеци. Компаниите, които произвеждат материали за строителството, като цинковите топилни, бяха принудени да намалят таксите си поради излишния капацитет, докато производителите на електромобили предлагат агресивни отстъпки, за да привлекат клиенти.

По данни на Бюрото за национална статистика базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, се забави до 0,6% през миналия месец от 1,2% през февруари.