Фирмите за чиста енергия в Китай страдат, докато ЕС ги разследва за субсидии

Първото подобно разследване на ЕС по-рано тази година доведе до оттеглянето на китайска компания от търга за железопътни превози в България на стойност 610 милиона евро

12:44 | 10 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на водещите производители на вятърна и слънчева енергия в Китай паднаха в сряда, след като Европейският съюз обяви две отделни проверки съгласно законодателството, насочено към защита на производителите в блока от финансирани от държавата чуждестранни конкуренти.

Производителят на вятърни турбини Ming Yang Smart Energy Group загуби цели 4,2%, производителят на слънчева енергия Longi Green Energy Technology Co. падна с цели 3%, докато водещият производител на вятърни съоръжения Goldwind Science & Technology Co. спадна с цели 2%. По-широкият индекс Shanghai Shenzen CSI 300 се понижи с 1,2%.

Разследванията на европейския регулатор са още един насрещен вятър за вятърната и слънчевата индустрия в Китай, които се борят с излишен капацитет и ценови войни, които вредят на тяхната рентабилност. Разследванията също така ще възпрепятстват усилията на китайските компании, които се стремят да увеличат продажбите си на отвъдморските пазари с по-високи премии като Европа, които засилват контрола си, докато работят за изграждането на местно производство на чиста енергия.

Действията на ЕС са „ключово съпротивление върху цените на акциите на експортно ориентирани и насочени към комунални услуги имена в двата сектора“, каза Денис Ип, анализатор в Daiwa Capital Markets. „Разследванията са в основата на нарастващите трудности за китайските производители на слънчеви модули и производителите на вятърни турбини да изнасят за ЕС.“

Във вторник Европейската комисия заяви, че ще разследва участието на китайски компании във вятърни паркове в страни, включително Испания, Гърция и Франция. Регулаторният клон на 27-членния блок миналата седмица започна разследване на оферти за румънски соларен парк, направени от китайски фирми, включително Longi и държавната Shanghai Electric Group Co.

И двете разследвания попадат в рамките на Европейския регламент за чуждестранните субсидии, който влезе в сила през юли и има за цел да попречи на държавно финансираните компании да злоупотребяват с финансовата си мощ, за да отблъснат конкурентите си в ЕС. Първото разследване по закона по-рано тази година доведе до оттеглянето на китайска компания от търга за железопътни превози в България на стойност 610 милиона евро.

Longi каза в сряда, че разследването на ЕС няма да повлияе на неговите операции и капацитет за доставка в Европа. Mingyang каза, че е забелязал съобщението на ЕС, но отказа да коментира повече. Goldwind и Shanghai Electric не отговориха на искания за коментар.