Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

До 2035 година България може да е способна да присъедини 18 гигавата ВЕИ

Николай Николов, зам. министър на енергетиката, в “Чиста енергия”, 03.04.2024

22:17 | 3 април 2024
Обновен: 10:54 | 5 април 2024
Автор: Галина Маринова

Политиките в областта на енергетиката в средносрочен план трябва да заложат на няколко области, които са гръбнак на развитието на сектора. Това са строителството на двата нови блока в АЕЦ Козлодуй, инвестициите в нови две ПАВЕЦ мощности и възстановяването на ПАВЕЦ “Чаира”, както и присъединяването на възобновяемите източници. Това коментира Николай Николов, заместник-министър на енергетиката, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria от кулоарите на енергийната конференция в Брюксел. 

"Тези крачки ще дадат възможност към 2035 година България да разчита на едни базови мощности за енергия от порядъка на 4 - 4,5 гигавата ядрена енергия и около 3 гигавата в режим на ПАВЕЦ. Това би помогнало до голяма степен да се присъединят 18 гигавата възобновяеми източници. Това ще представлява гръбнакът на енергийната система на България". 

На въпроса кои са основните теми, за които ще трябва да лобира България пред следващия европейски парламент гостът каза, че има едно съперничество между държави, които са ядрени и такива, които не са. “Всяка държава в рамките на ЕС трябва да е суверенна да избере сама своя енергиен микс”.

По думите на събеседника през последните години е преобладавало мнението на хората, лобиращи за възобновяемата енергия, като “ядрена енергия се превърна едва ли не в мръсна дума, а тя е нискоемисионна, безрискова и т.н.”. Ето защо дебатът в следващата европейска комисия трябва да бъде в посока осигуряване на подкрепа на нови и съществуващи ядрени мощности - европейски и световни финансови институции да започнат да финансират ядрени проекти. 

Въпросът с липсата на кадри е сложен на много нива, не само в България и не само в Европа. Всички държави инвестират в тази посока. В момента в България също се провеждат разговори с учебните заведения, които предлагат обучение в сферата на енергетиката, за да се уверят младите хора, че това са специалности, които не само са “защитени”, но и могат да предложат добро професионално бъдеще.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да гледате  тук.