ЕС засилва натиска върху ВЕИ технологиите на Китай с ново разследване

Ръководителят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че започва проверка на ранен етап на китайското участие във вятърни паркове в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България

19:30 | 10 април 2024
Автор: Самуел Столтън,Ева Круковска,Том Ханкок
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз засили натиска върху китайските инвестиции в чисти технологии, които могат да изтласкат местните доставчици на фона на усилията на ЕС да превърне блока в зелена икономика.

Ръководителят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че започва проверка на ранен етап на китайското участие във вятърни паркове в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България.

Въпреки че стъпката на ЕС е предварителна, той има правомощия да налага глоби, да разпорежда спиране на търгове или дори да блокира държавното поглъщане на фирми, ако в крайна сметка открие доказателства за несправедливи субсидии, предоставяни от китайската държава.

"За нас Китай е едновременно партньор, икономически конкурент и системен съперник", смята Вестагер. "И последните две измерения все повече се сближават."

Последната проверка на ЕС на китайските инвестиции в блока следва обявяването на пълномащабна проверка на офертите на китайски фирми за румънски соларен парк, а наскоро китайска компания се отказа от български жп търг на стойност 610 млн. евро, след като започна разследване на ЕС.

Ходът от вторник предизвика силни критики от страна на Китайската търговска камара към ЕС.

"Това действие изпраща вреден сигнал към света, предполагайки дискриминация срещу китайските предприятия и подкрепяйки протекционизма", заяви групата.

На редовен брифинг в Пекин в сряда китайското външно министерство заяви, че страната е "силно обезпокоена" от мярката на ЕС.

"Китай твърдо ще защитава законните права и интереси на китайските предприятия", заяви говорителката Мао Нин.


ЕС има излишък в търговията с оборудване за вятърна енергия/Търговия с вятърни генератори, годишно

В рамките на екологичните си усилия ЕС иска да намали зависимостта от вноса на чисти технологии и да повиши устойчивостта. Блокът от 27 държави, който вече загуби от Китай в производството на слънчеви панели, обеща да подкрепи индустрията си за вятърна енергия и да следи за евентуални нелоялни търговски практики, които облагодетелстват чуждестранни производители.

Вятърната енергия ще играе решаваща роля за постигането на всеобхватната цел на Европа за премахване на парниковите газове до средата на века. Блокът вече има обвързваща цел за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., а по-рано тази година започна дебат за определяне на междинна цел за намаляване на замърсяването с 90% до 2040 г.

По данни на Евростат през 2023 г. ЕС е изнесъл вятърни турбини на стойност 1,98 млрд. долара за останалата част на света. Вносът от Китай е бил на стойност 160 млн. евро.

"Видяхме наръчника за това как Китай започна да доминира в производството на соларни панели", каза Вестагер.

Според нея резултатът е, че "днес по-малко от 3% от слънчевите панели, инсталирани в ЕС, се произвеждат в Европа. Виждаме, че този наръчник сега се прилага във всички области на чистите технологии, досегашните полупроводници и отвъд тях - тъй като Китай удвоява стратегията за подкрепа на предлагането, за да се справи с икономическия си спад."

Този ход е "предупредителен сигнал за последиците от свръхкапацитета на китайската промишленост за конкурентоспособността на Европа", казва Агата Демаре, старши сътрудник по политиките в Европейския съвет за външна политика. Чистите технологии са "ключово бойно поле в конфликта между Китай и западните страни за икономическо господство", каза тя.

Politico съобщи по-рано за съдържанието на речта на Вестагер.