BYD е получила 3,4 милиарда евро помощ от Китай, за да доминира електромобилите

На практика всички регистрирани на борсата компании в Китай са получили директни помощи през 2022 г., каза Институтът в Кил, особено компаниите за вятърна и слънчева енергия, и железопътни превози

15:42 | 10 април 2024
Автор: Стефан Никола
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската BYD Co. е получила най-малко 3,4 милиарда евро преки държавни субсидии като част от стремежа на Пекин да доминира електрическите превозни средства и други чисти технологии, според ново проучване.

Помощта за водещия китайски производител на електромобили скочи от 220 милиона евро през 2020 г. до 2,1 милиарда евро само две години по-късно, съобщи германският Институт за световна икономика в Кил в сряда. BYD също така се възползва от подкрепа за местните производители на батерии и отстъпки за купувачите на нейните автомобили, според доклада, който идва в момент, в който Европейският съюз разследва предполагаемо несправедлива помощ за сектора на електрическите автомобили в Китай.

Субсидии като тези, предадени на BYD, „позволиха на китайските фирми да се разраснат бързо, да доминират на китайския пазар и да улеснят нарастващата експанзия на пазарите в ЕС“, каза институтът, който съветва германското правителство.

BYD не отговори на искане за коментар.

ЕС е изправен пред призиви за ребалансиране на търговията с Китай, докато страни, включително Франция, отбелязват икономическа заплаха от пренасищане с произведени в Китай продукти, наводняващи пазара на блока. BYD и колегите ѝ Nio и Geely разширяват дейността си в Европа след разрастване в Китай, където западните производители, включително Tesla и Volkswagen, губят пазарен дял в тежка ценова война за EV.

На практика всички регистрирани на борсата компании в Китай са получили директни помощи през 2022 г., каза Институтът в Кил, отбелязвайки подкрепа за компаниите за вятърна и слънчева енергия, и железопътни превози. Помощта за индустрията в Китай е „поне три до четири“ пъти по-висока, отколкото в големите страни от ЕС и ОИСР, каза групата.

ЕС създаде фонд за иновации на стойност 40 милиарда евро, за да се конкурира с Китай и субсидиите, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ. През октомври Европейската комисия започна разследване дали китайската помощ за компании, включително BYD, SAIC и Geely, е дала на индустрията на страната несправедливо предимство. Първоначалните тарифи може да дойдат още през юли.

Китай определи разследването за субсидии като протекционистко и казва, че неговите производители на автомобили печелят надпреварата за електромобили заради превъзходни продукти. Китайските производители на електромобили разчитат на „непрекъснати технологични иновации“ и напреднали местни вериги за доставки, а не на правителството, каза китайският министър на търговията Уан Вентао в неделя в Париж.

Пътуването на германския канцлер Олаф Шолц до Китай следващата седмица представлява „отлична възможност“ за преговори с Пекин относно неговите субсидии, каза Дирк Дозе, един от съавторите на доклада.

BYD започна като производител на батерии, но инвестира големи суми в проучване на EV и plug-in хибридна технология. Компанията нарасна значително, когато вътрешният пазар на автомобили в Китай се раздвижи благодарение на щедрите субсидии за закупуване на EV.

Компанията, която отчете нетен доход за 2023 г. от около 30 милиарда юана (4,2 милиарда долара), също успя да подбие цените на западните производители в Китай. Неговият хечбек Seagull, който идва с 10-инчов въртящ се сензорен екран, се продава на дребно за под $10 000.