Tesla се нуждае от евтини електромобили. Мъск предлага meme за роботаксита

Роботаксита, обещани за 8 август, са идеалното разсейване за падащите акции на автомобилния производител

19:51 | 8 април 2024
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страхотното нещо на X, ребрандирания Twitter, собственост на Илон Мъск, е неговият безпроблемен капацитет за ескалация.

Нека се върнем назад до няколко часа преди обявата за роботакситата в това, което беше странен петък дори по стандартите на Tesla Inc. и нейния главен изпълнителен директор. Късно онази сутрин статия на "Ройтерс", цитираща няколко неназовани източника и вътрешни съобщения, съобщи, че Tesla се е отказала от плановете си за по-евтино електрическо превозно средство, наречено Model 2. Акциите на Tesla паднаха с повече от 5% доста бързо. Скоро след това Мъск отговори на туит, споменаващ статията, обвинявайки "Ройтерс" в „лъжа (отново)“. Акциите изтриха известна част от загубата, но все пак завършиха деня със спад от 3,6%. По-малко от час след това Мъск отново туитна със съобщението за роботаксита, които ще бъдат показани на 8 август. Акциите на Tesla скочиха в търговията след работното време.

Не мога да говоря за точността на материала на "Ройтерс"; обвинението на Мъск в лъжа дойде без конкретика. Реакцията му като цяло обаче е интересна.

Оттеглянето на Tesla от евтиния EV модел би било бомба; оттук и незабавният спад на акциите. Само при последния отчет за печалбите, в края на януари, Мъск беше предоставил ориентировъчна дата за първото производство през втората половина на 2025 г., като каза за евтиния проект, че „това наистина ще бъде голямо, не само в [] дизайна на самото превозно средство, но в дизайна на производствената система". Нещо повече, събиращите се доказателства за забавяне на продажбите на Tesla, кулминиращи в шокиращо слаби данни за първото тримесечие, публикувани миналата седмица, сочат необходимостта от нов, по-евтин модел, който значително да разшири пазара на компанията. Всяка друга компания, изправена пред статия, поставяща под съмнение една от най-големите ѝ стратегически инициативи, може да се изкуши да издаде подробно опровержение, а не само туит от един ред от шефа, но Tesla е различна.

По-интригуващо беше, че Мъск вдигна залога с онзи по-късен туит, обещаващ разкриване на роботакси след 125 дни. От една страна, историята на "Ройтерс" съобщава, че голяма причина за изоставянето на евтиния EV е да се съсредоточат ресурсите върху разработването на роботакси на Tesla. Харесва ми да мисля, че ако искам да докажа, че една история, в която се твърди, че съм се отказал от плановете си за евтин EV, за да построя роботакси, е невярна, бих избегнал внезапното обявяване на предстоящото разкриване на роботакси в същия ден.

Има много контекст за разглеждане. Драмата в петък приключи една лоша седмица за Tesla. Големият пропуск на продажбите, под дори най-ниската прогноза на анализатори, проследявани от Bloomberg, води до не само лош набор от резултати за първото тримесечие, но и, потенциално, година, в която продажбите или едва нарастват, или всъщност спадат - голям проблем за акция на растежа. Мъск, по свой собствен начин, предупреди за пропуска, като преди това обяви голям натиск върху купувачите да плащат по-високи цени за напълно автономната система на Tesla или FSD; сигнализирайки за необходимостта да се подкрепят спадащите маржове, да се обяснят по-бавните продажби и може би най-вече да се насочат инвеститорите към рекламирания изкуствен интелект на компанията.

Загатното представяне на роботаксита е в съответствие с това. Мъск твърди, че роботаксито на Tesla - което означава превозно средство, което може безопасно да се управлява само, докато шофьорът дреме или пише в X или каквото и да е на задната седалка - е зад ъгъла поне от 2016 г., включително вълнуващ ден на анализатори, посветен на темата през 2019 г. 2024 г. е и напълно автономното управление, въпреки името, определено не е автономно; Мъск дори почувства необходимостта да го допълни с „контролирано“ в неотдавнашния туит, обявяващ големия тласък на регистрациите. Въпреки това, идеята, че Tesla ще разбие автономното шофиране, е ключът към нейната борсова търговия с печалби, подобни на технологичните, кратни на повече от 50 пъти, а не по-близо до тези на Детройт от 5 пъти. Това е особено вярно, когато Tesla прави ясно подобни на Детройт неща, като например предлагане на отстъпки, за да изчисти нарастващото изоставане от инвентар.

Не се съмнявам, че нещо ще бъде разкрито на 8 август. Както при отговора на Мъск на оригиналната история в петък, в неговото последвало съобщение липсваха подробности. Може би най-накрая, въпреки всички фалстартове и пропуснати крайни срокове, Tesla ще разкрие кола, която всъщност може да се придвижи сама от Лос Анджелис до Ню Йорк и след това да се паркира сама (визия, рекламирана от Мъск, когато Обама все още беше президент). Може би не. Може би ще е нещо друго. Разкриването на физическия дизайн на роботакси - в очакване на действителното внедряване на напълно автономни способности и регулаторно одобрение, естествено - също е един потенциален резултат.

За верните на Tesla това може да е достатъчно. За всички останали, може би си струва да си припомним, че Мъск често, в момент на стрес върху Tesla и самия него, пуска по някое грандиозно, но не много конкретно твърдение.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика. Бивш банкер, той е редактирал рубриката Heard on the Street на Wall Street Journal и е писал рубриката Lex на Financial Times.