Tesla отчита първия си годишен спад на продажбите от 2020 г.

Акциите на Tesla паднаха с над 6% в началото на американската сесия, като са отписали около 33% през тази година.

17:10 | 2 април 2024
Обновен: 17:11 | 2 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компанията е доставила 386 810 автомобила през първите три месеца на 2024 г., съобщи тя във вторник. Това е най-голямото разминаване спрямо средната оценка на анализаторите за 449 080 доставки в историята на компанията. Акциите на Tesla паднаха с над 6% в началото на американската сесия, като са отписали около 33% през тази година.

Уолстрийт бързо понижи прогнозите си за доставките на базираната в Остин компания с наближаването на първото тримесечие, включително някои анализатори, които правилно прогнозираха, че броят им ще бъде под 422 875, доставени преди година.

Tesla посочи като фактор за спада на обема ранното увеличаване на производството на обновения си Model 3. Тя също така посочи "отклонения в превоза, причинени от конфликта в Червено море" и подпалването на фабриката в Берлин.

Най-голямото разминаване с очакванията| Доставките са с 14% под средната оценка на анализаторите

По-голямата тревога е свързана с потребителското търсене. Високите лихвени проценти държат някои купувачи настрана, а Tesla предупреди инвеститорите, че се намира "между две вълни на растеж". През февруари главният изпълнителен директор Илон Мъск написа, че "повечето хора не обичат да купуват автомобили посред зима", докато предлагаше стимул от 1000 долара. Tesla също така започна да експериментира с реклами и положи повече усилия, за да информира потребителите за своята гама.


Доставките на Tesla се понижиха спрямо предходната година | Производителят на автомобили отчита първия годишен спад от 2020 г. насам

Tesla не разпределя тримесечните продажби на автомобили по региони, но САЩ и Китай отдавна са най-големите ѝ пазари.

Компанията произвежда моделите Model S, X, 3 и Y във Фримонт, Калифорния, а Model 3 и Y - в Шанхай. Освен това тя произвежда Model Y в заводите си в Остин и извън Берлин. На спортния автомобил Model Y и седана Model 3 се падат 96% от доставките през четвъртото тримесечие.

В края на миналата година Tesla разшири предлагането си с представянето на облечения в неръждаема стомана Cybertruck в САЩ. Компанията не съобщава колко броя Cybertruck е произвела и доставила.

Въпреки предизвикателствата Tesla все пак успя да си върне титлата на най-голям продавач на електромобили в света, след като в края на миналата година беше изпреварена от китайската BYD Co. През първото тримесечие BYD е продала 300 114 електрически автомобила с батерии в световен мащаб, съобщи автомобилният производител в понеделник. Включително хибриди и други автомобили на нова енергия, китайската компания е продала 626 263 коли през периода.