Отчетът на BYD показа, че ценовите войни вземат своето

Дани Ли, Bloomberg

12:30 | 30 януари 2024
Обновен: 13:49 | 30 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Нивото на печалба, особено през четвъртото тримесечие е много под третото, въпреки рекордните продажби. Това е големия удар, понесен от автомобилните компании като BYD поне в края на годината в опит да постигнат годишните продажби. Да все още силни, но не колкото се очакваше.

Тези големи сили се проявяват при BYD и може би ще се усетят и при останалите, така ли?

Абсолютно. Останалите имат значително по-слаби продажби, а те срещат и финансови трудности, макар се опитват се да сключат сделки.

BYD остава все още в много силна позиция. Сравнихме ги с Tesla. Все още имат много по-добри резултати, макар и не както очакваше пазарът и без насоки за 2024г.

Но за BYD годините на ръст и инвестиции са много повече и сега това дава резултат.

Геополитическите напрежения отразяват ли им се изобщо? И дали трябва да ги имаме предвид в средносрочен план?

Трябва да се имат предвид средносрочно. Геополитиката тежи над това, което се опитват да постигнат в момента и особено когато гледат към международни пазари като Европа.

Това още не ги е спряло да инвестират милиарди в Унгария, където ще бъде първия им завод за електромобили.

Остава им потенциал за добри резултати през 2024г, но не е ясно как ще им се отрази разследването в ЕС на субсидиите за китайските производители.

При всичко това трябва ли да се тревожат BYD за доставчиците си? Ако имаме удар по маржините и не толкова при обемите, май не бива да се тревожим за доставчиците? Така ли е? Или съм се подвел?

Заради начина на развитие на BYD, заради факта, че повечето производство е у дома, особено на критичните компоненти, не би трябвало да се тревожат особено.

Те са много ефективни. Ще могат да реализират повече ръст и ще успяват да произвеждат при добри маржини и печалба.

Другите обаче, които имат много по-малък мащаб, биха срещнали тези предизвикателства през следващата година, защото ценовата война май никога няма да свърши.