Свиването на пазарния дял на Tesla в Китай утежнява глобалните ѝ проблеми

Сблъсквайки се с безпрецедентна местна конкуренция и отслабени потребителски настроения в най-голямата азиатска икономика, пазарният дял на Tesla се сви до около 6,7% за тримесечието

07:27 | 4 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното забавяне на търсенето на електрически превозни средства, което допринесе за най-голямото неизпълнение на тримесечните продажби на Tesla Inc., влошава позициите на Илон Мъск в Китай - най-големия автомобилен пазар в света.

Сблъсквайки се с безпрецедентна местна конкуренция и отслабени потребителски настроения в най-голямата азиатска икономика, пазарният дял на Tesla се сви до около 6,7% за тримесечието, приключило през декември, от 10,5% през първото тримесечие на миналата година, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Китайската асоциация за леки автомобили (PCA).

Въпреки че PCA все още не е предоставила разбивка на това колко автомобила, напуснали завода на Tesla в Шанхай, са били доставени на местно ниво през март, данните за първите два месеца на годината показват, че делът на автомобилния производител е спаднал до около 6,6 % от 7,9% през същия период преди година, когато ограниченията след пандемията бяха току-що отменени.

Продажбите и производството на американската компания са последователно натоварени в Китай, като третият месец на всяко тримесечие е най-силен за местните доставки.

Акциите на Tesla поевтиняха с цели 1,2% преди началото на редовната търговия в сряда, след като във вторник спаднаха с 4,9%, което е най-големият им спад от месец насам.


Доставките на Tesla за Китай се възстановиха през март/Производителят започна годината с лоши данни

Въпреки че Tesla отдавна се гордее с ролята си на революционер с най-съвременни технологии, тя изпитва трудности да се конкурира само с два автомобила в Китай: седана Model 3 и спортния автомобил Model Y. Компанията представи за първи път двата модела преди 2020 г. и направи сравнително незначителни актуализации след представянето им.

За разлика от тях, множество конкуренти - от производителите на автомобили BYD Co, Nio Inc, Xpeng Inc и Li Auto Inc, до гигантите в областта на смартфоните Huawei Technologies Co и Xiaomi Corp - предлагат по-нови или по-обширни серии от автомобили, снабдени с технологични функции.

По-специално BYD предлага широк спектър от превозни средства. Нейният хечбек Seagull има 10-инчов въртящ се сензорен екран и се продава на дребно за по-малко от 10 000 долара. Във високия клас нейният Plug-in хибриден SUV Yangwang U8 разполага с 1200 конски сили, може да плува по вода и прави 360-градусов завой на място.


BYD контролира най-големият дял на пазара за автомобили в Китай/От 129 компании само 20 имат над 1% пазарен дял

Отстъпките бяха стимул за доставките на Tesla, която беше един от най-успешните практикуващи модела на директни продажби. Но китайските производители на автомобили се оказаха решени да се включат в ценовата война, която Tesla започна в края на 2022 г. и продължи в началото на тази година. Много местни производители намалиха допълнително цените на моделите си в началото на тази седмица, възползвайки се от предварително обявеното от Tesla повишаване на цените, което влезе в сила в понеделник.

Както и в много други части на света, растежът на китайския пазар на електрически превозни средства се забавя. Според прогнозите доставките на превозни средства на нова енергия ще се увеличат с 25% до 11 млн. броя през тази година, съобщиха от PCA. Макар и все още да се разширява, това е спад спрямо 36% през 2023 г. и 96% през 2022 г.

Наскоро Tesla намали производствените графици в завода си в Шанхай, съобщи Bloomberg в края на миналия месец. Доставките от завода в Шанхай, който произвежда електромобили за Китай и за износ в други части на Азия, Европа и Канада, са намалели през първите два месеца в сравнение със същия период на предходната година. Като цяло продажбите на пътнически автомобили в Китай са се увеличили.

Във вторник PCA съобщи, че Tesla е доставила приблизително 89 064 автомобила в Китай през март. Това е повече в сравнение с 60 365 през февруари - най-ниската месечна сума от декември 2022 г. насам - и като цяло съответства на 88 869 през март 2023 г.

В отделно съобщение от сряда асоциацията съобщи, че общите продажби на пътнически автомобили в Китай са се увеличили със 7% през март до 1,7 млн. единици. Същевременно общите продажби на дребно на хибридни и електрически автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа са се увеличили с 28% до 698 000 единици благодарение на по-добрите резултати на компании, включително BYD.

В световен мащаб Tesla е доставила 386 810 автомобила през първите три месеца на годината, което е най-слабото изоставане от средната оценка на Bloomberg в данните отпреди седем години.

"Това беше истинска катастрофа, не само по отношение на броя на доставките, но и на стратегията", заяви анализаторът на Wedbush Securities Inc. Дан Айвс в интервю за телевизия Bloomberg в сряда. "Това вероятно е един от най-трудните периоди за Мъск и Tesla през последните четири или пет години".