В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Успя ли Моди да привлече Мъск да отвори завод на Tesla в Индия

Репортаж, "В развитие" 27.03.2024 г.

16:10 | 27 март 2024
Обновен: 17:21 | 27 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск изглежда е близо до голямо партньорство с Индия. Индийският премиер Нарендра Моди има желанието Tesla да отвори една от своите фабрики в страната. Дълго време Мъск настояваше индийското правителство да разреши въпроса с митата върху вноса на чуждестранни електромобили. Това правеше моделите на неговата компания, произвеждани в други страни, неконкурентоспособни. 

Преди две седмици индийското правителство обяви нова програма за привличане на инвестиции. Всяка компания, която би искала да инвестира 500 млн. долара в ново производствено съоръжение, започващо производство до три години, ще има правото да внася до 8000 автомобила висок клас годишно на занижена тарифа. 

Митата в страната в момента са 15%. Запознати смятат, че подобна отстъпка ще накара Мъск и още няколко външни производители да приемат разкриването на свои филиали в страната. Производителите на електромобили, които доминират в Индия, вероятно вече се подготвят за конкуренция.

Индийското правителство често използва предполагаемият потенциал на вътрешния пазар като стимул за чуждестранните инвеститори. Решенията спрямо високите мита и възможният ръст на потребителския интерес, вероятно ще са достатъчни, за да привлекат инвеститори като Мъск.

Индийското правителство наистина вярва в трансформиращия потенциал на един голям производител. Ню Делхи вложи много усилия, за да привлече Apple. Успехът беше постигнат и сега се очаква голяма производствена мощност за мобилни телефони да се появи около фабриките на Foxconn в Южна Индия. 

Идеята е ясна. Вкарай големия инвеститор и много малки ще го последват. Така покрай сделката с Мъск, Индия се надява да привлече и Taiwan Semiconductor Manufacturing. 

Припомняме, че преди време Китай се отказа от правилата за вътрешна собственост, за да привлече нова фабрика на Tesla в Шанхай. От компанията обявиха, че 95% от компонентите, които използват във фабриката, идват от местни дистрибутори. Това доказва и думите на Мъск, че без реален внос на негови автомобили, не би могъл да създаде достатъчна зарядни станции. Това води и до повишаване на вътрешния пазар, което помага за отварянето на ново производство.

Има доста неща, които Индия може да направи в тази сфера. Например производителите на електромобили, които приемат предложението на страната, могат да бъдат подкрепяни да инвестират в съвместно зареждане. Иначе ще е трудно да се намери място за много зарядни станции за различни модели.

Тесла има предимство пред своите конкуренти, тъй като на компанията е много по-лесно да дава обещания около локализацията, защото има по-голям контрол върху веригите си за доставки в сравнение с други компании.

Митата паднаха, а това може да притесни индисйките компании пред голямата конкуренция на Илон Мъск, но те ще трябва усилено да настояват за по-ниски търговски тарифи.

Целия репортаж вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.