Смекчените закони за емисиите в Австралия сериозно ще навредят на Tesla

Освен Австралия, Русия е единствената друга развита икономика, която няма стандарти за емисиите на горива. Това ограничава гамата от електрически автомобили, предлагани в Австралия

18:40 | 26 март 2024
Автор: Бен Уесткот
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Австралия се подчини на политическия натиск и нарастващия обществен отзвук, за да смекчи планираните стандарти за емисиите на превозните средства, с което даде потенциална победа на Ford Motor Co. и Toyota Motor Corp. за сметка на производителя на електрически автомобили Tesla Inc.

Новите стандарти за разход на гориво все пак ще влязат в сила на 1 януари 2025 г., както беше предвидено първоначално, но след консултации с автомобилната индустрия началната дата, от която производителите на автомобили ще начисляват дебити и кредити, беше изместена до 1 юли същата година.

Освен това правителството заяви във вторник, че ще коригира ограниченията за емисиите на по-тежките автомобили, като например най-продаваните Ford Ranger и Toyota Hilux. Някои популярни автомобили със задвижване на четирите колела, като Toyota Landcruiser и Nissan Patrol, също ще бъдат преместени от категорията на лекотоварни автомобили в категорията на леките автомобили, което ще им позволи да отделят повече емисии.

На пресконференция в Канбера, придружена от представители на Toyota, Tesla и Hyundai Motor Co., министърът на промишлеността Катрин Кинг заяви, че правителството е отговорило на "практическите предложения", направени по време на консултациите за политиката, и се е спряло на "австралийски стандарт за австралийските потребители и австралийските условия".

Говорейки заедно с Кинг, главният изпълнителен директор на Toyota Australia Матю Калачор заяви, че новите стандарти ще представляват "значително предизвикателство", но автомобилният производител иска да види амбициозни реформи. Старши мениджърът на Tesla за развитие на бизнеса и политиката Сам Маклийн заяви, че никой автомобилен производител не е получил всичко, което е искал, но новата политика е "много солиден компромис".

"Това е много умерен стандарт, който превръща Австралия от последното място в този преход в средата на групата", каза Маклин.

Освен Австралия, Русия е единствената друга развита икономика, която няма стандарти за емисиите на горива. Това ограничава гамата от електрически автомобили, предлагани в Австралия, тъй като производителите на автомобили насочват електромобилите към страни, където те трябва да отговарят на по-строги правила за емисиите.

Лейбъристкото лявоцентристко правителство обеща да въведе стандарти за горивна ефективност на федералните избори през 2022 г., като част от редица мерки за ограничаване на въглеродните емисии в Австралия. Страни, сред които и САЩ, от десетилетия прилагат политики за горивна ефективност.

През февруари правителството обяви предпочитания от него вариант, който според него ще доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 369 милиона тона до 2050 г. След обявяването обаче правителството срещна отпор от страна на част от автомобилната индустрия и опозиционни депутати.


Австралия изостава за внедряването на електромобилите/Делът на електромобилите от новите леки автомобили, продадени в съответните страни

По-рано този месец производителят на електромобили на Илон Мъск напусна Федералната камара на автомобилната индустрия (FCAI) в Австралия - най-голямата организация в сектора - която лобираше срещу по-строгите стандарти за емисиите. Tesla обвини групата, че е направила "очевидно неверни" коментари относно въздействието на политиката върху цените. Марката за луксозни електрически автомобили Polestar последва Tesla и напусна групата, твърдейки, че FCAI води умишлена кампания за възпрепятстване на пътя на Австралия към намаляване на емисиите.

През миналата година почти 80% от продажбите на нови автомобили са били спортни и лекотоварни автомобили. Въпреки че Tesla навлиза на австралийския автомобилен пазар - продавайки 46 116 автомобила през миналата година - това е само малка част от общо 303 000 автомобила, доставени от Toyota и Ford.