Мъск заяви, че Tesla ще представи отдавна обещаното роботакси на 8 август

Бляскавите продуктови съобщения на Мъск винаги са били ключова част от способността на Tesla да предизвиква ентусиазъм сред клиентите и инвеститорите, без да харчи средства за традиционна реклама

11:15 | 7 април 2024
Обновен: 11:56 | 7 април 2024
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. планира да представи отдавна обещаните си роботаксита по-късно тази година, в момент, когато производителят на електромобили се бори със слаби продажби и конкуренцията на евтините китайски електромобили. 

Главният изпълнителен директор Илон Мъск публикува в петък в X, своята социална медия, че роботаксито на Tesla ще бъде представено на 8 август. 

Акциите поскъпнаха с 5,1% в следборсовата търговия в Ню Йорк. Акциите на Tesla са паднали с 34% тази година до края на търговията в петък. Малко преди Мъск да публикува новината за роботаксито, той загуби титлата на третия най-богат човек в света от Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta Platforms Inc. 

Напълно автономното превозно средство, представено на инвеститорите през 2019 г., отдавна е ключово за високата оценка на Tesla. През последните седмици Tesla пусна най-новата версия на софтуера за подпомагане на водача, който предлага на потребителите като FSD, или Full Self-Driving.

Компанията заяви, че нейната автомобилна платформа от следващо поколение ще включва както по-евтин автомобил, така и специално роботакси. Макар че компанията се заканваше и за двете, тя все още не е представила прототипи на нито една от тях. Туитът на Мъск от петък показва, че роботаксито има приоритет пред по-евтиния автомобил, въпреки че и двата ще бъдат проектирани на една и съща платформа. 

По-рано в петък Reuters съобщи, че производителят на автомобили е отменил плановете си за по-евтиния автомобил и е насочил повече ресурси към опитите за пускане на пазара на роботакси. Мъск отговори, че "Reuters лъже", без да предлага подробности.

Освен това Tesla е произвела 46 561 автомобила повече, отколкото е доставила през първото тримесечие, което я е принудило да намали цените. Потребителите в САЩ се отказват от по-скъпите електрически автомобили в полза на хибридните модели, което кара много производители да преосмислят напъните си за електрифициране на автопарковете си. 

Бляскавите продуктови съобщения на Мъск винаги са били ключова част от способността на Tesla да предизвиква ентусиазъм сред клиентите и инвеститорите, без да харчи средства за традиционна реклама. Те невинаги работят: компанията представи кибертоварача с огромни фанфари през ноември 2019 г., но производството му се забави с години и навлизането на този автомобил беше бавно.