Китайските електрически камиони ще превземат Европа, предупреди шефът на Scania

Докато очаква по-голяма конкуренция у дома, Scania създава собствен завод в Китай, за да се възползва от растежа на най-големия пазар на камиони в света

13:00 | 6 април 2024
Автор: Рафаела Линдеберг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като навлязоха в Европа със своите електрически автомобили, китайските производители като BYD Co. се очаква да се насочат към друга част от пазара: големите камиони.

Един от най-големите производители на камиони в Европа предупреди, че около 25 китайски производители на камиони и автобуси, които изграждат присъствие в региона, трябва да се приемат също толкова сериозно, колкото и Tesla Inc. заради техния опит в батериите и софтуера.

Китайските марки за електронни автобуси „успяха да се наложат за сравнително кратко време, до голяма степен благодарение на достъпа си до много добра технология за батерии“, каза в интервю Кристиан Левин, който ръководи Scania и Traton на Volkswagen AG. „Ако екстраполирате и погледнете към сектора на камионите, можете да си представите подобно развитие.“

Scania, Volvo и Daimler Truck предлагат електрически платформи, но техният успех в продажбата им остава ограничен, въпреки че Европа настоява за ограничаване на емисиите от транспорта. BYD е изградила ноу-хау и мащаб на гърба на своя бързо разрастващ се бизнес с пътнически автомобили и прехвърля част от тези възможности към захранвани с батерии камиони. Производителят на тежкотоварната платформа 8TT е продал електронни автобуси на пазари като Германия и планира да построи фабрика за електромобили в Унгария. Други китайски компании, разширяващи се в Европа, включват Yutong, Sany и JAC Motors.

Докато Левин очаква по-голяма конкуренция у дома, Scania създава собствен завод в Китай, за да се възползва от растежа на най-големия пазар на камиони в света. Нейното съоръжение в процес на изграждане в Ругао в провинция Жансу, което трябва да започне работа в края на 2025 г., има лиценз за производство на 50 000 автомобила годишно, приблизително половината от текущото производство на шведската марка. Scania все още не е решила кои модели ще се произвеждат там.

Scania е премиум марка с обикновено двуцифрени маржове и повечето от доставките ѝ са в Европа. Създаването на магазин в Китай ще намали производствените разходи и ще реши проблема с капацитета, от който страда бизнесът на компанията в азиатската страна поради дългите срокове за доставка, каза Левин.

Ходът също така ще помогне на Scania да се възползва от технологичния опит на Китай, или чрез наемане на квалифицирани работници, или потенциално закупуване на стартиращи софтуерни фирми, специализирани в интерфейси човек-машина или разпознаване на глас, каза изпълнителният директор. Пазарът също е добро отправно място за продажба на други места в Азия.

„Китай е мястото, където са поддоставчиците, където е вътрешният пазар и с добри търговски споразумения с повечето от околните страни.“ Левин каза. „Лесно е да се изнася извън Китай.“

Scania всъщност наваксва в Китай. Daimler Truck произвежда платформи на Mercedes-Benz в страната с местния партньор Foton Motor от 2022 г. Докато Volvo в края на миналата година отмени плановете си да закупи китайския производител на камиони JMC Heavy Duty Vehicle, компанията произвежда автобуси, двигатели и строително оборудване в Китай и има съвместни предприятия с местния производител на камиони Dongfeng Trucks и SDLG, производител на строително оборудване.

Scania ще управлява своята фабрика без китайски партньор, което ще даде на базираната в Швеция марка пълен контрол върху производствените процеси и нейната интелектуална собственост.

„В сегашната икономическа и политическа среда компаниите, които започват индустриални операции в Китай, предприемат смели стъпки“, каза Роман Матисек, партньор в стратегическата консултантска компания Monitor Deloitte. „За тези, които са пропуснали възможностите за сливания и придобивания в региона, участието в историята на растежа в Азия с навлизане на пазара извън портфолиото на тяхната марка е добро стратегическо решение.“