Износът на китайски електромобили към ЕС е спаднал с 20% от началото на 2024 г.

Графика на деня, 26.03.2024 г.

17:20 | 26 март 2024
Автор: Том Ханкок
Графика: Bloomberg LP
Графика: Bloomberg LP

Износът на електромобили от Китай за страните от Европейския съюз е намалял с близо една пета през първите два месеца на годината, според официални китайски данни, на фона на разследването на Брюксел за неразрешени субсидии за индустрията.

Китайските митнически данни показват, че през януари и февруари за 27-те страни членки на ЕС са доставени малко над 75 600 електромобила, което е с 19,6% по-малко от миналата година.

Неотдавнашният бърз ръст на вноса от компании като BYD Co. и притежаваната от SAIC Motor Corp. компания MG Motors предизвика предупреждения от страна на западни производители на автомобили, включително Stellantis NV, за вълна от нови конкуренти в труден за индустрията момент.

През октомври Европейската комисия започна проверка дали китайските държавни субсидии не са дали несправедливо предимство на китайските производители.

По-рано този месец ЕС заяви, че се доближава до налагането на допълнителни мита върху китайските електромобили, влизащи в блока, позовавайки се на това, което нарече ново доказателство, че правителството в Пекин предоставя незаконна финансова подкрепа за индустрията.

Спад в износа на електромобили от Китай за ЕС | Износът на чисти електромобили през януари-февруари е намалял с близо 20% на годишна база

Ако ЕС наистина наложи мита, това ще ограничи основен пазар за китайския износ на електрически превозни средства, което ще повиши перспективата за подобни стъпки на места като Обединеното кралство, за да се защитят пазарите им, които са наводнени от превозни средства, пренасочени от ЕС.

Анализаторите често комбинират икономическите данни за януари и февруари, свързани с Китай, за да могат да се направят по-точни сравнения, поради преместването на датата на лунната нова година, която оказва влияние върху икономическата активност.

Спадът на износа през първите два месеца на тази година "надхвърля рамките на обикновена статистическа аномалия и хвърля светлина върху сложните предизвикателства, пред които е изправен Китай в международен план", заяви в доклад лобистката бизнес група на Китайската търговска камара към ЕС.

"Спекулациите се въртят около това дали антисубсидийното разследване на ЕС за китайските електромобили е оказало възпиращ ефект или подмолно влияе върху динамиката на вносно-износната търговия", се казва още в доклада.

Огромният ръст на китайския износ на електромобили за страните от ЕС от 2021 г. насам е отразен в данните на китайските митници, като през повечето месеци се наблюдава значително увеличение на годишна база. Но в някои други неотдавнашни месеци, като август и ноември миналата година, се наблюдава спад на годишна база.

По-рано този месец Европейската комисия заяви, че е установила значително увеличение на вноса на електромобили от Китай, след като обяви проверката, като се позова на европейски данни, показващи 14% увеличение на годишна база между октомври 2023 г. и януари 2024 г.

Данните на Китай показват спад в износа на електромобили за страните от ЕС с около 4% на годишна база за същия период. Търговските данни на различните държави често се различават поради множество фактори, като например разликите във времето между изпращането и пристигането на стоките.