Honda и Nissan разработват общи технологии за EV, да преборят гигантите от Китай

Производителите на автомобили ще си сътрудничат в областта на основните технологии за базирани на батерии електромобили, включително софтуер, се казва в изявление от петък

13:05 | 15 март 2024
Автор: Суприя Сайн,Николас Такахаши
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Honda Motor Co. и Nissan Motor Co. обединяват усилията си за разработване на технологии за електрически автомобили, като се стремят да не изостават от китайските си колеги в бързото преминаване към чиста енергия.

Производителите на автомобили ще си сътрудничат в областта на основните технологии за базирани на батерии електромобили, включително софтуер, се казва в изявление от петък, в което се добавя, че е подписан меморандум за разбирателство за стратегическото партньорство.

Японските производители срещнаха силна конкуренция в Китай от страна на местните нови участници, което ги принуди да намалят производството и персонала или, в случая на Mitsubishi Motors Corp. Съобщава се, че Honda и Nissan планират да намалят производствения си капацитет на най-големия автомобилен пазар в света, тъй като продажбите спадат, докато китайската компания BYD Co. разкри този месец плановете си да пусне нови модели и да разшири дилърската си мрежа в Япония.

Производителите на автомобили ще решат дали да създадат съвместно предприятие и в кои региони ще си сътрудничат, заяви президентът на Honda Тошихиро Мибе на пресконференция за обявяване на партньорството. Компаниите започнаха дискусии в средата на януари на фона на бързо променящата се бизнес среда, добави той.

"На пазара се появяват нови играчи и ние осъзнаваме, че компаниите, които не са в състояние да се справят с тях, няма да оцелеят", казва Мибе, като посочва различните корпоративни култури на Nissan и Honda като предизвикателство за преодоляване.

Honda, вторият по големина производител на автомобили в Япония, има за цел да продава само електрифицирани автомобили до 2040 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Nissan също си е поставил за цел да стане въглеродно неутрален през целия жизнен цикъл на своите продукти до финансовата 2050 г. Двете компании все още не са обсъждали какъвто и да е капиталов съюз, заявиха те в петък.

Сделката е изгодна, защото "и двете страни са в затруднение", казва Сейджи Сугиура, старши анализатор в Tokai Tokyo Intelligence Laboratory Co. Ако те си сътрудничат в областта на батериите, това "ще им спести много разходи", каза той.

"Интересно е да се мисли за различните начинания, които дуото ще прави заедно в бъдеще като сила срещу Toyota", каза Сугиура.

След като миналата година BYD изпревари Tesla Inc. на Илон Мъск като водещ производител на електрически превозни средства в света, натискът върху старите марки е да наваксат изоставането си.

Миналата година Honda отложи плановете си за разработване на бюджетни автомобили с батерии заедно с General Motors Co. Двата автомобилни производителя вероятно ще забавят и внедряването на самоуправляващи се таксита в центъра на Токио, след като подразделението Cruise на GM заземи целия си американски автопарк, след като лицензът му в Калифорния беше отнет.

"Осъзнаваме, че не ни остава много време (за предприемане на действия) в условията на бързо променяща се среда", заяви главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида, като добави, че съюзът на компанията с Renault SA и Mitsubishi Motors ще остане непроменен.