ЕС започна едногодишно разследване на китайските субсидии за електромобили

Проверката ще се съсредоточи върху всички производители в Китай, които изнасят за ЕС, включително Tesla

16:25 | 4 октомври 2023
Обновен: 18:17 | 4 октомври 2023
Автор: Алберто Нардели ,Катарина Роскопф
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз официално започна антисубсидийно разследване на електромобили, произведени в Китай, с което постави началото на едногодишно разследване, в рамките на което през следващите девет месеца може да бъдат наложени временни мерки, като например изравнителни мита.

Проверката, която бе обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналия месец, ще се съсредоточи върху новите електрически превозни средства с батерии (BEV) и предполагаемите субсидии, предоставяни от китайската държава, се потвърди в сряда в правно известие в официалния вестник на ЕС.

Макар и с тесен обхват, разследването се фокусира върху една важна световна индустрия, която през последните години отбеляза огромен ръст на износа от Китай. Въпреки опасенията в различни сектори, че Пекин може да предприеме ответни мерки, ЕС иска да действа сега, като се има предвид прецедентът в други субсидирани отрасли, като например слънчевите панели.

В известието се казва, че комисията е събрала достатъчно доказателства, че производителите на автомобили са се възползвали от субсидии, предоставени от китайското правителство. "Тези субсидии са позволили на субсидирания внос бързо да увеличи пазарния си дял в ЕС в ущърб на промишлеността на Съюза", се казва още в съобщението.

Подкрепата включва директен трансфер на средства, държавни приходи, които не са били събрани, и предоставяне на стоки или услуги от страна на държавата срещу възнаграждение, по-ниско от адекватното. В известието се изтъкват доказателства за "различни безвъзмездни средства, предоставяне на заеми, експортни кредити и кредитни линии, предоставени от държавни банки или облигации, гарантирани от държавни банки и други финансови институции при преференциални условия".

В него се споменават също така намаления и освобождавания от данък върху доходите, както и "освобождаване от данък върху дивидентите, данъчни отстъпки при внос и износ, освобождаване от ДДС и отстъпки, както и предоставяне на стоки от държавата (като суровини и материали, както и компоненти)".

Разследването ще се съсредоточи върху новите BEV автомобили, предназначени за превоз на девет или по-малко души, включително водача. В известието не се посочват конкретни производители, но проверката ще се съсредоточи върху всички производители в Китай, които изнасят за ЕС, включително Tesla Inc. и големи китайски марки като BYD Co., SAIC Motor Corp. и Nio Inc.

В изявление на Министерството на търговията от сряда Китай определи разследването като основано единствено на предположения и без достатъчно доказателства. Пекин изрази силното си недоволство от този ход, който според него сериозно ще наруши световната верига за доставки на автомобили и ще има отрицателно въздействие върху икономическите отношения между Китай и ЕС.

Проучването обхваща периода от 1 октомври 2022 г. до 30 септември 2023 г., а оценката на вредата и изравнителните мерки ще обхванат периода от 1 януари 2020 г. до края на разследването.

Евентуалните изравнителни мерки ще зависят от нивото на субсидиране, което ще бъде установено, и от степента, в която то е подбило цените на производителите в Европа. При неотдавнашни проверки на други сектори, като например електронни велосипеди и оптични кабели, ЕС откри маржове на субсидиране, вариращи от 4% до 17%, съобщи по-рано Bloomberg.

Като част от проучването ЕС ще се стреми да събере доказателства и свидетелски показания от всички заинтересовани страни.