BMW: EV от най-висок клас са двигател на растежа, въпреки охладеното търсене

BMW е изправено пред ожесточена конкуренция на ключовия си пазар в Китай, където бавната икономика и ценовата война, водена от Tesla Inc., оказват влияние върху индустрията

14:32 | 21 март 2024
Автор: Вилфрид Екъл-Дорна
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

BMW AG заяви, че електромобилите от най-висок клас ще стимулират растежа през тази година, тъй като отслабващото глобално търсене на електромобили натежава върху автомобилната индустрия.

Немският производител на луксозни автомобили очаква марж от 8 до 10% за автомобилния си сегмент през тази година - в съответствие с дългосрочната си цел - и леко увеличение на доставките на своите автомобили BMW, Mini и Rolls Royce, според изявление от четвъртък.

BMW изпреварва конкурентите си от премиум сегмента в прехода към електрическо задвижване, тъй като модели като седана i4 подхранват продажбите на електромобили, които сега съставляват около 15% от общите доставки на компанията. Компанията има за цел да увеличи този дял още повече през тази година с половин милион продажби на електрически превозни средства, като използва 15 напълно електрически модела от своите марки. 

BMW 02

В същото време конкурентът Mercedes-Benz очаква продажбите на електрически превозни средства и хибриди да останат на миналогодишните нива, а Audi посочи, че намалява въвеждането на нови електрически модели, за да не натоварва прекалено много заводите си.

BMW
BMW изпреварва германските си съперници по дял на електромобилите. Процент на изцяло електрическите автомобили в годишните продажби на автомобили

Подобно на други производители на автомобили обаче BMW е изправено пред ожесточена конкуренция на ключовия си пазар в Китай, където бавната икономика и ценовата война, водена от Tesla Inc., оказват влияние върху индустрията. BMW прогнозира, че търсенето на употребявани автомобили ще се нормализира през тази година, а възвръщаемостта от препродажбата на лизингови автомобили ще намалее, което ще се отрази на приходите на групата.

В края на следващата година BMW ще премине към нови основи за своите електромобили - "Neue Klasse" - използвайки технология, която има за цел да намали наполовина разходите за батерии спрямо сегашните нива.