Продажбите на автомобили в Европа скача с 10% през февруари, а делът на EV се запазва

Силно начало на годината в Европа. Продажбите на хибридни автомобили са се увеличили с 12 % през миналия месец

17:30 | 21 март 2024
Автор: Албертина Торсоли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на леки автомобили в Европа нараснаха с 10% през февруари, тъй като автомобилните производители, сред които Volkswagen AG и Stellantis NV, се възползваха от натрупаните поръчки, докато пазарният дял на електромобилите остана непроменен.

Регистрациите на нови автомобили са нараснали до 995 059 единици през миналия месец, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. Автомобилите, задвижвани с батерии, не успяха да завземат по-голям дял, след като търсенето спадна на пазари, включително в Германия и Швеция.

EV 01
Силно начало на годината в Европа. Регистрациите на нови автомобили са се увеличили с 10% през февруари

Производителите на автомобили в региона започнаха добре годината, но повишените разходи по заемите и рецесията в Германия, най-големия автомобилен пазар в региона, заплашват да откажат купувачите. Някои страни също така постепенно премахват държавните стимули за електромобили, които в продължение на години стимулираха търсенето.

"Субсидиите не трябва да са вечни, но засега се нуждаем от тях", заяви председателят на Renault SA Жан-Доминик Сенар по време на изслушване във френския Сенат в сряда. Решението на Германия от декември да прекрати помощта "дестабилизира значително пазара на електромобили и това рискува да доведе до известен спад, особено за 2024 г.".

Миналия месец Франция намали субсидиите за електромобили, отпускани на най-богатата половина от населението, и спря финансирания от държавата лизингов план за по-бедните домакинства. В Италия клиентите задържат покупките, тъй като очакват въвеждането на евентуални нови помощи, за които сигнализира правителството. Продажбите на електромобили в Германия се сринаха с 15 % през февруари, въпреки че производители като Volkswagen се опитаха да компенсират намаляването на помощите в страната със собствени отстъпки.

Макар че редица нови електрически модели убедиха по-голям брой купувачи на пазари като Франция и Дания, недостатъчно добрата инфраструктура за зареждане остава пречка за по-широкото им разпространение. Дори ценовата война, започната миналата година от Tesla Inc., не беше достатъчна, за да ускори търсенето. 

EV
Продажби на автомобили в Европа. Как се представиха основните производители на автомобили през февруари

Клиентите все повече се насочват към модели с батерия и двигател: Продажбите на хибридни автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа са се увеличили с 12 % през миналия месец, изпреварвайки ръста не само на напълно електрическите автомобили, но и на моделите, работещи с бензин.

В резултат на това производителите, сред които Mercedes-Benz Group AG и Audi, ограничават своите стратегии за електрически превозни средства. Renault SA, което залага на голямо продуктово обновяване през тази година, разговаря с колегите си за партньорства за производство на по-достъпни електромобили.

"Продажбите на BEV започнаха да се забавят", пишат в бележка анализаторите на Bloomberg Intelligence Джилиан Дейвис и Майкъл Дийн. Техният "дял от общия пазар може да се задържи тази година, тъй като апетитът на потребителите намалява".