Xiaomi разтърсва китайския EV сектор, като държи конкурента си XPeng на нокти

Многомилиардният залог на смартфон гиганта за навлизане в конкурентния пазар на електрически превозни средства, доминиран от Tesla Inc. и BYD Co., ще доведе до пускането в продажба на първия му модел по-късно този месец

12:00 | 19 март 2024
Автор: Рейчъл Йо,Харшита Сауминейтан,Джъстина Т. Лий,Рейна Сасаки
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Навлизането на Xiaomi Corp. в сферата на електрическите превозни средства и как то може да разтърси индустрията в Китай ще бъде внимателно разгледано, когато тя отчете приходите си заедно с утвърдения си конкурент XPeng Inc. тази седмица.

Многомилиардният залог на смартфон гиганта за навлизане в конкурентния пазар на електрически превозни средства, доминиран от Tesla Inc. и BYD Co., ще доведе до пускането в продажба на първия му модел по-късно този месец. Междувременно XPeng може да отчете по-големи загуби, тъй като намали цените, за да увеличи продажбите и да не изостава от конкурентите си.

Други китайски фирми, които се очаква да се представят добре, са Tencent Holdings Ltd. и Meituan. Рекламата, международните игри и продажбите на финтех технологии би трябвало да повишат тримесечните приходи на Tencent, докато приходите на Meituan може да нараснат след успеха на разширяването на услугите за доставка на храна извън континентален Китай.

Плановете на САЩ да придвижат законопроект, който може да забрани на китайските биотехнологични фирми да имат достъп до федерални договори, могат да повлияят на дългосрочните перспективи на фирми, включително WuXi AppTec Co. Дружеството, изрично споменато в законопроекта, получава над половината от приходите си от САЩ.

Акценти, за които да следите:

Вторник: Годишната коригирана печалба на Xiaomi ще се увеличи повече от два пъти, показва консенсусът. Експанзията на фирмата в областта на електромобилите предлага възможност за възстановяване на основния ѝ бизнес, смятат от Macquarie. Дългоочакваната серия SU7 EV, която ще бъде пусната на пазара на 28 март, може да се превърне в дългосрочен двигател на растежа, увеличавайки продажбите с до 4% през тази година, твърди Bloomberg Intelligence. Агресивното ценообразуване ще стимулира обемите и ще застраши конкурентите, включително BYD и Leapmotor.

Загубите на XPeng (XPEV US) вероятно са се задълбочили, тъй като ценовата война в Китай означава, че ръстът на приходите изостава от увеличението на доставките на автомобили. Компанията съобщи, че почти е утроила доставките си през четвъртото тримесечие, което я прави една от най-бързо растящите сред световните производители на електромобили. Цените на дребно на електромобилите са спаднали с повече от 20% до 2023 г. според анализаторите на Citi, дори преди XPeng да намали цените на своята серия G6 по-рано този месец.

GoTo (GOTO IJ) би трябвало да отчете по-малка нетна загуба за цялата година, подкрепена от по-високите приходи и по-ниските оперативни разходи, сочат оценките. В по-дългосрочен план натискът върху финансовия резултат на най-голямата индонезийска технологична компания би трябвало да бъде облекчен от поглъщането на електронната търговия TikTok от ByteDance, което ще позволи пренасочване на ресурсите към бизнеси с по-висок марж, казват от BI.

Сряда: Коригираната нетна печалба на Tencent за цялата година може да нарасне с 35% благодарение на възстановяването на продажбите в международните игри, рекламата и финтех. Фирмата все пак би трябвало да постигне двуцифрен ръст на приходите през тази година. Печалбата ще бъде стимулирана от рекламите с изкуствен интелект и силното търсене на кратки видеоклипове, подкрепени от контрола на разходите и стабилизиращата се регулаторна среда, заявиха от BI.

Kuaishou Technology би трябвало да запази рентабилността си от предходното тримесечие, тъй като платформата за социални медии продължава да събира приходи от реклами, въпреки че активната потребителска база леко се свива. Брутната стойност на електронната търговия се очаква да е нараснала с 30%, което анализаторите на Jefferies отчасти отдават на търговското събитие в Китай - Деня на самотните клиенти през ноември. BI очаква темпът на растеж да се забави през тази година поради нарастващата конкуренция и влошаването на перспективите пред потребителския сектор в Китай.

Четвъртък: Печалбата на Cnooc за цялата година може да бъде подкрепена от местния добив на газ, който нарасна до рекордно високи нива на фона на усилията на правителството да увеличи енергийните доставки. Въпреки това перспективите за приходите могат да бъдат повлияни от очакванията, че ръстът на търсенето на петрол в Китай ще се забави през тази година.

Петък: Печалбата на Meituan за четвъртото тримесечие вероятно се е увеличила повече от три пъти. Компанията е инвестирала в по-нови бизнеси като търговия на дребно с хранителни стоки и излъчване на живо, за да се справи с нарастващата конкуренция. Анализаторите очакват, че предизвикателството от страна на Douyin, подобна на ByteDance, ще намали перспективите през следващите тримесечия. Анализаторите на BI прогнозират, че компанията ще върне повече парични средства на акционерите през тази година.