BMW продължава да продава повече EV от конкурентите си

Доставките на модели, задвижвани с батерии, като BMW i4, iX1 и i7, скочиха с 41% през трите месеца до март в сравнение със същия период на миналата година

13:45 | 10 април 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на изцяло електрически автомобили (EV) на основната марка на BMW AG нараснаха през първото тримесечие, надминавайки конкурентите Tesla и Mercedes Benz, които все още страдат от намаляващо търсене.

Доставките на модели, задвижвани с батерии, като BMW i4, iX1 и i7, скочиха с 41% през трите месеца до март в сравнение със същия период на миналата година, съобщи компанията в сряда. Резултатите бяха основната причина продажбите на електрически автомобили на групата да се увеличат с 28%.

Резултатите на BMW контрастират с по-широкото забавяне на търсенето на електромобили, особено в Европа, където делът на автомобилите с батерии в общите продажби спря да расте, след като правителствата оттеглиха стимулите за закупуване на електромобили. Mercedes-Benz Group AG съобщи в сряда, че продажбите на електромобили са спаднали с 8% през първото тримесечие, след като по-рано този месец Tesla Inc. отчете първия си годишен спад на продажбите от 2020 г. насам.

Електрическите превозни средства съставляват около 15% от общите доставки на BMW през миналата година и се очаква да нараснат до 20% през тази година. Компанията има за цел да увеличи този дял още повече през тази година с половин милион продажби на електромобили, като се опира на 15 напълно електрически модела в своите марки.

BMW обаче е изправена пред силна конкуренция в Китай, най-големия си пазар, където потиснатата икономика и ценовата война, водена от Tesla, оказват влияние върху индустрията. Продажбите на автомобили с марките BMW и Mini в Китай са намалели с 3,8% през първото тримесечие, докато доставките са се увеличили с 5,5% в Европа и с 1,2% в САЩ през същия период.

Общите продажби на Mercedes Benz намаляха до 463 000 автомобила през първото тримесечие поради значителни проблеми във веригата за доставки и промени в моделите в Азия, където доставките спаднаха с 15%.