Йелън предуреди Китай за санкции, ако подкрепя руската армия

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

12:30 | 9 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

"Продължаваме да се тревожим за ролята, която всякакви фирми, включително от Китайската народна република играят в руските военни доставки. Настоявам, че компаниите, включително и тези в Китайската народна република, не бива да осигуряват материална подкрепа за руската война или ще има значителни последствия", каза финансовият министър на САЩ Джанет Йелън.

Американският министър на финансите Джанет Йелън приключи четирите дни на преговори в Китай с предупреждение за всякакви действия в подкрепа на руския военен капацитет. Главният ни кореспондент за Северна Азия Стивън Енгъл ще ни каже повече. Имаше скромни очаквания от тази визита. Как оценявате дали беше успешна?

Успехът е трудно да е оцени в този случай. Джанет Йелън трябваше да постави проблема за свръхкапацитета в зелените индустрии и заплахата от китайски дъмпинг на глобалните пазари и смущения. Ще говорим за това после.

Но за да обобщя това четиридневно пътуване, става дума за удобните отношения на Китай с Москва, що се отнася до подкрепа или вероятна подкрепа на войната в Украйна.

Джанет Йелън каза, че повечето увеличение на търговията, на което ставаме свидетели в последните няколко години между Китай и Русия е – цитирам, непроблематично. Заплахата й – или по-скоро нейното предупреждение към Пекин бе, че ще има засилено наблюдение за всякакви потенциални помощи за военната машина в Украйна.

Предупреждение и към банките: всяка банка, която облекчава транзакциите за стоки с военна или двойна употреба за руската военна индустриална база, рискува американски санкции.

Главното оръжие на САЩ ще бъде изключване на Пекин от достъп до американски долари, както направи с Русия. Това е обаче крайна мярка.

Нямаше никакви явни доказателства, представени, че Пекин подкрепя войната в Украйна. Обяснението на Китай винаги е било, че са неутрални. Няма съмнение обаче, че търговията между Москва и Пекин значително се увеличи в последните години.

Интересен е и моментът, в който Йелън направи тези коментари: в същия ден, когато руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Пекин за преговори