Китайска компания за цимент загуби 99% от капитализацията си за 15 минути

Графика на деня, 10.04.2024 г.

12:15 | 10 април 2024
Автор: Антон Груев

Китайски производител на цимент попадна в центъра на вниманието, след като преустанови търговията с акции в сряда след разпродажба, която унищожи почти цялата му пазарна стойност в последните 15 минути на предходната сесия.

China Tianrui Group Cement Co. съобщи, че търговията с акциите му, листвани в Хонконг, е спряна от 9 ч. местно време в очакване на съобщение, свързано с вътрешна информация, според подадено на борсата заявление.

Базираните в централната провинция Хенан акции на Tianrui се сринаха с 99% до около 0,05 хонконгски долара във вторник, което намали пазарната им капитализация до 141 млн. хонконгски долара (18 млн. щатски долара). По време на разпродажбата около 281 млн. акции, или една трета от свободно търгуваните акции на фирмата, смениха собственика си. От това количество повече от 80 млн. акции бяха изтъргувани през последните няколко минути на сесията, известни като аукцион за затваряне.

Внезапният и драматичен срив на акциите на Tianrui напомня за рисковете, свързани с неясните китайски фирми с висока концентрация на акционерно участие и тези, които участват във финансови практики като използването на акции като обезпечение на дълг. Неволите на губещата компания идват и в момент, когато безпрецедентната жилищна криза предизвиква все по-голямо напрежение сред строителните предприемачи и фирмите за недвижими имоти в страната.

Контролиращият акционер на Tianrui Ли Лиуфа и неговата съпруга общо притежават приблизително 70% от компанията, според подадена през януари декларация.

По това време производителят на цимент обяви също, че е заложил 97 милиона акции, или 3,3% от общия си брой, за да осигури 12-месечен заем в размер до 166,5 милиона юана.

Служителите за връзки с инвеститорите на компанията не бяха открити за коментар, когато Bloomberg се свърза с тях. Тя също така не е отговорила веднага на писмено запитване за коментар.

През миналата година Tianrui достигна нетна загуба в размер на 634 млн. юана (87,7 млн. долара) от печалба в размер на 449 млн. юана през 2022 г. Като причини тя посочва слабото търсене в резултат на спада в сектора на недвижимите имоти в Китай, засилващата се пазарна конкуренция и високите разходи за суровини.

Листвана на борсата в Хонконг през 2011 г., компанията има годишен капацитет за производство на цимент от около 58 млн. тона, като според официалния ѝ уебсайт бизнесът ѝ е съсредоточен предимно в централен и северен Китай. То също така заяви, че продуктите му се използват в големи национални инфраструктурни проекти като високоскоростни железопътни линии.